Около 20 мирни граждани загинаха в Мианма при сблъсъци с войници на хунтата

В началото на февруари армията свали избраното правителство на страната, водено от лидерката Аун Сан Су Чжи, като я постави под домашен арест

Хунтата в Мианма
Хунтата в Мианма Източник: АР

Около 20 мирни граждани загинаха в Мианма при сблъсъци с войници на хунтата в района на делтата на река Иравади в южната част на страната, предадоха ДПА и Ройтерс. Сблъсъците започнали вчера сутринта, след като силите на хунтата арестували местен лидер и го били пред селяните, съобщи очевидка. Тогава селяните ги нападнали със земеделски сечива и ловни инструменти, включително арбалети.

 

В отговор най-малко 150 въоръжени войници започнали да стрелят по селяните. В новините по държавната телевизия беше съобщено, че в селото са били убити трима и задържани двама "терористи", отбелязва Ройтерс. В началото на февруари армията свали избраното правителство на страната, водено от лидерката Аун Сан Су Чжи, като я постави под домашен арест.

 

Оттогава режимът извършва брутални репресии срещу несъгласните. Въпреки това протестите в Мианма продължават ежедневно, припомня ДПА. По данни на Асоциацията за подпомагане на политическите затворници убитите са над 845, а над 5000 са били задържани.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени