Около 5,5 милиарда дози ваксини срещу коронавирус са инжектирани по света

Глобалната цел на СЗО е във всяка страна 10% от населението да бъде ваксинирано до края на септември тази година

Световна здравна организация
Световна здравна организация Източник: Zonanews

Около 5,5 милиарда дози ваксини срещу коронавирус са инжектирани по целия свят досега. Това заяви на брифинг в сряда генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус, пише Информационна агенция "Фокус".


"Общо 5,5 милиарда дози ваксини са приложени по целия свят, но 80% от тях са в страни с висок и среден доход", каза той. Ръководителят на организацията припомни, че глобалната цел на СЗО е във всяка страна 10% от населението да бъде ваксинирано до края на септември, 40% от населението до края на годината и 70% от населението до средата на следващата година. И докато повечето държави с високи доходи вече са достигнали целта от 40%, нито една държава с ниски доходи дори не е достигнала целта от 10%.


"И това не е по тяхна вина", подчерта генералният директор на СЗО. "Много се говори за ваксинационно равенство, но за съжаление има много малко действия. Страните с високи доходи обещаха да дарят 1 милиард дози ваксини, но до момента са дарени по-малко от 15% от тази сума. Производителите също се ангажират да дадат приоритет на Covax и страните с ниски доходи. Стига толкова обещания. Не искаме обещания, просто искаме ваксини".


Covax е международен механизъм, лансиран от Световната здравна организация в партньорство с GAVI и Коалицията за иновации за готовност за епидемии (CEPI), която подпомага изграждането на капацитети и снабдяването. Съгласно условията на програмата, страните с високи доходи плащат за закупуване на ваксини за по-малко богатите страни.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени