Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Американска военна помощ за Украйна
Американска военна помощ за Украйна Източник: Сухопътни войски на МО на Украйна

Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван с убедително мнозинство. Законодателството ще бъде изпратено на президента на САЩ Джо Байдън за подпис. Помощният пакет на стойност $95 млрд. бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против". Помощта бе одобрена от Камарата на представителите в събота. Пакетът предвижда средства за Украйна, Израел, Тайван и партньори на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион.

 

Сенат на американския Конгрес
Сенат на американския Конгрес Източник: Pinterest

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия. С приемането на тази най-скорошна помощ за Украйна общата сума, която Вашингтон е отделил за Киев до момента, нарасна до $170 млрд. Това е първият помощен пакет за Украйна, одобрен от Конгреса, откакто Републиканската партия установи контрол върху Камарата на представителите през януари 2023 г.

 

Американска военна помощ
Американска военна помощ Източник: Telegram

Законопроектът за Израел предвижда помощ за еврейската държава в размер на $26,38 млрд. Със законопроекта за Индийско-тихоокеанския се предвиждат $8,12 млрд., които да бъдат използвани за "противопоставяне на комунистически Китай и за гарантиране на сериозно сдържане в региона". Два милиарда от тези $8,12 млрд. са предвидени като чуждестранна военна помощ за Тайван и други съюзници на САЩ в региона.

 

Четвъртият законопроект от пакета комбинира няколко инициативи в сферата на националната сигурност, сред които: даване на срок до една година на "БайтДенс", китайската компания собственик на социалното приложение "ТикТок", да се раздели с американските си активи или приложението ѝ да бъде блокирано в САЩ; възможност за трансфер на замразени руски активи към Украйна; разширяване на санкциите срещу Иран и петролната му индустрия.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени