Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Американска военна помощ за Украйна
Американска военна помощ за Украйна Източник: Сухопътни войски на МО на Украйна

Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван с убедително мнозинство. Законодателството ще бъде изпратено на президента на САЩ Джо Байдън за подпис. Помощният пакет на стойност $95 млрд. бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против". Помощта бе одобрена от Камарата на представителите в събота. Пакетът предвижда средства за Украйна, Израел, Тайван и партньори на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион.

 

Сенат на американския Конгрес
Сенат на американския Конгрес Източник: Pinterest

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия. С приемането на тази най-скорошна помощ за Украйна общата сума, която Вашингтон е отделил за Киев до момента, нарасна до $170 млрд. Това е първият помощен пакет за Украйна, одобрен от Конгреса, откакто Републиканската партия установи контрол върху Камарата на представителите през януари 2023 г.

 

Американска военна помощ
Американска военна помощ Източник: Telegram

Законопроектът за Израел предвижда помощ за еврейската държава в размер на $26,38 млрд. Със законопроекта за Индийско-тихоокеанския се предвиждат $8,12 млрд., които да бъдат използвани за "противопоставяне на комунистически Китай и за гарантиране на сериозно сдържане в региона". Два милиарда от тези $8,12 млрд. са предвидени като чуждестранна военна помощ за Тайван и други съюзници на САЩ в региона.

 

Четвъртият законопроект от пакета комбинира няколко инициативи в сферата на националната сигурност, сред които: даване на срок до една година на "БайтДенс", китайската компания собственик на социалното приложение "ТикТок", да се раздели с американските си активи или приложението ѝ да бъде блокирано в САЩ; възможност за трансфер на замразени руски активи към Украйна; разширяване на санкциите срещу Иран и петролната му индустрия.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени