Олексий Резников: Над Украйна трябва да бъде обявена зона, забранена за полети

"Отправяме молба за затваряне на небето, защото то няма граници. Няма граници и за неконтролируеми ракети" - каза той

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников
Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников Източник: Щаб ООС

Над Украйна трябва да бъде обявена зона, забранена за полети, каза украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от ДПА. Министърът заяви това, след като на територията на съседна Полша падна ракета, която отне живота на двама души. Случилото се засили опасенията от разрастване на конфликта в Украйна.

 

"Отправяме молба за затваряне на небето, защото то няма граници. Няма граници и за неконтролируеми ракети. Както и за заплахите, които те носят за нашите съседи от Европейския съюз и НАТО", написа в Туитър Резников. "Това е реалността, за която предупреждавахме", допълни министърът.

 

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк каза днес, че вината за всякакви "инциденти с ракети" е на Русия, тъй като тя е започнала инвазията в Украйна, предаде Ройтерс. "Според мен е необходимо да следваме само една логика. Войната беше започната и се води от Русия. Тя извършва масирани атаки срещу Украйна с крилати ракети", посочи в писмено изявление съветникът, след като американският президент Джо Байдън каза, че ракетата, отнела живота на двама души в Полша, вероятно не е изстреляна от Русия.

 

"Русия превърна източната част от европейския континент в непредсказуемо бойно поле. Умисълът, средствата за изпълнение, рисковете, ескалацията - всичко това произлиза от Русия. И не може да има друго обяснение за всякакви инциденти с ракети", добави Подоляк.

Още от "Светът"

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени