Олена Зеленска: Украйна е в смъртна опасност

Хората в нейната страна ще бъдат оставени да умрат, ако светът се умори да осигурява помощ за страната, заяви съпругата на украинския президент

Олена Зеленска
Олена Зеленска Източник: Instagram

Над Украйна ще надвисне "смъртна опасност", ако Западът оттегли финансовата си помощ за съпротивата срещу силите на руския президент Владимир Путин, предупреждава първата дама на Украйна Олена Зеленска.

 

Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски заявява, че хората в нейната страна ще бъдат оставени да умрат, ако светът се умори да осигурява помощ за страната. Тези предупреждения тя оправя в интервю, дадено за Би Би Си в контекста на натиска, който Великобритания оказва върху републиканците в Конгреса на САЩ да одобрят новата американска помощ за Киев.

 

В четвъртък британският министър на външните работи Дейвид Камерън използва посещението си във Вашингтон, за да предупреди републиканците, че блокирането на новия пакет от помощта за Украйна е "коледен подарък" за Путин. Тази седмица Сенатът - горната камара на Конгреса на САЩ, където управляват републиканците, блокира закон за отпускане на помощи за Украйна в размер на милиарди долари, подкрепен от Демократическата партия.

 

Говорейки за неделното политическо предаване на Би Би Си, които ще се излъчи изцяло утре, Зеленска казва: "Ние наистина се нуждаем от помощ. Казано с прости думи, нямаме право да се уморяваме от тази ситуация, защото ако го направим, ще умрем. И ако светът се умори да ни помага, той просто ще ни остави да умрем", заявява съпругата на украинския президент.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени