Оливер Вархели: Северна Македония изпълнява реформите на ЕС, но трябва да се разбере с България

За Албания са изпълнени всички условия

Оливер Вархей
Оливер Вархей Източник: Wikipedia

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели в рамките на Икономическия форум, проведен в Тирана, заяви, че Северна Македония трябва да поддържа темпото на изпълнение на реформите и бързо да намери решение на проблемите с България, съобщава "Радио Свободна Европа".

 

Вархели каза, че новата методология е повлияла на проекта за рамка за преговори за Албания и Северна Македония и че дискусиите продължават. Той изрази надежда за започване на междуправителствени конференции възможно най-скоро - по време на председателството на Португалия.

 

За Албания са изпълнени всички условия, а за Македония е важно да се намери решение с България, каза еврокомисарят. "Комисията смята, че са изпълнени всички условия за първата междуправителствена конференция с Албания за започване на преговори с ЕС, благодарение на важни реформи в изборния закон, върховенството на закона и съдебната власт, включително проверка на съдиите и прокурорите." "Северна Македония е в крак с изпълнението на реформите на ЕС, но е важно бързо да се намери взаимно приемливи решения на двустранните въпроси между нея и България", каза Вархели в обръщение, публикувано нa официалния уебсайт на Европейския съюз.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени