ООН: Израелските удари срещу Газа може да представляват военни престъпления

Израелските въздушни удари в Газа са ранили мнозина цивилни и са отнели живота на много граждански лица, нанесли са мащабни разрушения и щети на гражданско имущество, изтъкна Бачелет

Мишел Бачелет
Мишел Бачелет Източник: ВКонтакте

Израелските удари срещу ивицата Газа може да представляват военни престъпления, заяви днес върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, цитирана от Франс прес. Бачелет подчерта, че не е получила доказателства, че сградите, които са станали мишени на бомбардировките, са били използвани за военни цели. "Ако се окаже, че нападенията срещу цивилни хора и граждански обекти са били безразборни и непропорционални, те може да са военни престъпления", заяви Бачелет при откриването на извънредно заседание на Съвета на ООН за правата на човека.

 

Конфликтът между Хамас и Израел - четвърти от 2008 г., - избухна на 10 май с изстрелването от палестинското ислямистко движение на ракети по Израел в знак на солидарност със стотиците палестинци, ранени в продължение на няколко дни при сблъсъци с израелската полиция на Храмовия хълм в окупирания Източен Ерусалим. Причина за стълкновенията стана заплахата за изселване на палестински семейства заради израелски заселници. "Тази ескалация е пряко свързана с протестите и силовия отговор на израелските сили за сигурност, първо в Източен Ерусалим, после на цялата палестинска територия, окупирана от Израел", подчерта Бачелет.

 

Тя каза също, че ракетите на Хамас са били изстреляни на сляпо, без да разграничават военни от граждански обекти, и тяхното използване представлява явно нарушение международното хуманитарно право. "Израелските въздушни удари в Газа са ранили мнозина цивилни и са отнели живота на много граждански лица, нанесли са мащабни разрушения и щети на гражданско имущество", изтъкна Бачелет. Тя отбеляза, че въпреки твърденията на Израел, че част от атакуваните сгради са били използвани за военни цели, досега няма никакво доказателство за това.

 

Бачелет заяви, че поставянето на военни средства в гъстонаселени граждански райони и извършване на атаки оттам представляват нарушение на международното хуманитарно право. "Израел безспорно има право да защитава гражданите си. Палестинците обаче също имат права", подчерта Бачелет. Тя призова израелските власти да прекратят незабавно процедурата по изселване на палестински семейства, в съответствие със задълженията си според международното право.

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени