ООН прие ключова резолюция - настоя Русия да изплати репарации на Украйна

Това съобщи началникът на канцеларията на украинския президент Андрей Ермак в Туитър

ООН
ООН Източник: Shutterstock

Държавите-членки на ООН признаха необходимостта от създаването в сътрудничество с Украйна на международен механизъм за репарации, който да покрие щетите от агресията на Русия. 


Генералната асамблея на ООН прие резолюция, която предлага да се въведе механизъм за компенсация на загубите на Украйна в резултат на войната, започната от РФ. Това съобщи началникът на канцеларията на украинския президент Андрей Ермак в Туитър. 

 

 

"За всички свои престъпления Русия ще плати във всякакъв смисъл - включително репарации. От днес нататък това е волята на ООН", написа Ермак. 

 

"За" резулюцията гласуваха 94 държави, "против" - 13, 74 се въздържаха. "Против" резулюцията гласуваха: Беларус, Централноафриканската република, Китай, Куба, Северна Корея, Еритрея, Етиопия, Иран, Мали, Никарагуа, Русия, Сирия и Зимбабве. 

 

Гласуването на резолюцията в ООН
Гласуването на резолюцията в ООН Източник: Zonanews

В резолюцията се казва, че "РФ трябва да бъде привлечена към отговорност за всички нарушения на международното право в Украйна или против Украйна, вкл. за нейната агресия и нарушаване на Устава на ООН, а така също и за всички нарушения на международното хуманитарно право и международното право за правата на човека, и че тя трябва да носи правни последици за всички свои международно-правни действия, включително компенсация на вреди, в това число всякакви вреди, причинени от такива действия". 

 

Освен това, държавите-членки на ООН заявяват необходимостта от създаването в сътрудничество с Украйна на "международен механизъм за компенсиране на щетите и загубите, които са следствие от международно-противоправните действя на РФ в Украйна или срещу Украйна". 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени