ООН, САЩ и хуманитарни организации осъдиха бомбардирането на детска болница в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид

Родилка, която е попаднала под бомбите на руските военнопрестъпници
Родилка, която е попаднала под бомбите на руските военнопрестъпници Източник: Twitter

Организацията на обединените нации, САЩ и хуманитарни организации осъдиха руската атака срещу детска болница в украинския град Мариурпол вчера, предадоха информационните агенции. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид и призова за налагане на още по-тежки санкции на Москва.

 

При бомбардировката бяха ранени 17 души - бременни жени и болничен персонал, съобщи представителят на местните власти Павло Кириленко. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката "ужасяваща". "Цивилните плащат най-високата цена за война, която няма нищо общо с тях. Това безсмислено насилие трябва да спре. Спрете кръвопролитията сега", призова Гутериш.

 

САЩ осъдиха "варварското" нападение срещу детската болница в Мариупол. Говорителката на Белия дом Джен Саки определи като "ужасяваща варварската употреба на военна сила срещу невинни цивилни в суверенна държава".

 

От организацията "Лекари без граници" посочиха, че не могат да потвърдят, че атаката е била насочена конкретно към болницата, но според техен персонал през последните няколко дни сраженията са засегнали домове и болници.

 

Кейт Уайт от "Лекари без граници" каза, че получаването на медицинска помощ в Мариупол е все по-трудно, особено за бременни жени и възрастни хора. Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел каза, че е ужасена от съобщението за атаката срещу детската болница в Мариупол. "Още не знаем броя на пострадалите, но се опасяваме от най-лошото", посочи тя.

 

 

Още от "Светът"

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени