ООН: Талибаните нарушиха обещанията си за спазване на човешките права

Талибаните бяха обвинени в извършване на "повсеместни зверства" в долината Панджшер

Талибани
Талибани Източник: Geopolitical Futures

Насир Ахмад Андиша, който все още е посланик на правителството на Афганистан в ООН, призова днес в Женева световната организация да разследва нарушенията на човешките права от талибаните, предаде Франс прес. Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет и Европейският съюз също настояха през последните дни пред Съвета по правата на човека за създаване на механизъм за наблюдение на нарушенията на правата на човека в Афганистан.

 

Насир Андиша каза пред Съвета на ООН по правата на човека, че вече е ясно, че тъй като положението с правата на човека в Афганистан търпи развитие, необходимостта от наблюдение и конкретни действия става още по-належаща. Представителят настоя Съветът да изпрати незабавно мисия за установяване на факти, за да се разследват и документират нарушения на правата на човека, особено в долината Панджшер, където съпротивително движение се изправи срещу срещу талибаните. Решение за такова разследване може да бъде взето в края на сесията, когато се гласуват резолюциите.

 

Но на извънредно заседание на съвета за Афганистан на 24 август няколко държави, след които и Пакистан, изразиха нежелание за подобна възможност. Талибаните бяха обещали да зачитат правата на жените, но правата на жените изчезват от пейзажа, каза Андиша, цитиран от Ройтерс. Той обвини талибаните в извършване на "повсеместни зверства" в долината Панджшер и каза, че се извършват целенасочени убийства и извънсъдебни екзекуции, включително на момчета.

 

Андиша каза още, че временното правителство на талибаните "подкопава националното единство и политическото и социално многообразие на Афганистан". В този решителен момент светът не може да остане безмълвен, заяви Андиша. Афганистанците повече от всякога се нуждаят от действия на международната общност, увери назначеният от предишната власт в Кабул представител на Афганистан в ООН.

Още от "Светът"

Командващите армиите на САЩ и Русия се срещнаха в Хелзинки за Афганистан и Азия

САЩ трябва да изградят повече бази, обмен на разузнавателни данни и други споразумения, за да помогнат за наблюдението на екстремистите от Ал Кайда и Ислямска държава в Афганистан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени