"Опенхаймер", "Убийците на цветната луна", "Барби" и "Маестро" - ще се борят за "Оскар" в категорията за най-добър филм

Престижните киноотличия се връчват в 23 категории

Обявяват номинациите за годишните награди "Оскар"
Обявяват номинациите за годишните награди "Оскар" Източник: Pinterest

"Американска литература", "Анатомията на едно падане", "Барби", "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Опенхаймер", "Клети създания", "Зона на интерес" ще се борят за "Оскар" в категорията за най-добър филм. Брадли Купър, Килиън Мърфи, Пол Джиамати, Ема Стоун и Лили Гладстоун са сред номинираните за "Оскар" за най-добър актьор и актриса в главна роля.

 

Претендентите за най-добър актьор са Брадли Купър за изпълнението си във филма "Маестро", на който е и режисьор, Килиън Мърфи за "Опенхаймер", Колман Доминго за "Ръстин", Пол Джиамати за "Останалите" (The Holdovers) и Джефри Райт за "Американска литература".

 

С номинации в категорията за най-добра актриса в главна роля са Анет Бенинг за "Наяд", Лили Гладстоун за "Убийците на цветната луна", Сандра Хюлер за "Анатомия на едно падане", Кери Мълиган за "Маестро" и Ема Стоун за "Клети създания".

 

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Робърт де Ниро за "Убийците на цветната луна", Робърт Дауни младши за "Опенхаймер", Стърлинг Браун за "Американска литература", Чарлз Мелтън за "Май, декември" и Марк Ръфало за "Клети създания".

 

В съответната категория при жените с номинации са Емили Блънт за "Опенхаймер", Давайн Джой Рандолф за "Останалите" (The Holdovers), Даниел Брукс за "Пурпурен цвят", Америка Ферера за "Барби" и Джоди Фостър за "Наяд". Актьорите Зази Бийц и Джейк Куейд обявявиха номинациите за 96-ите награди "Оскар", които се присъждат от американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

 

Престижните киноотличия се връчват в 23 категории. Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 96-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис на 10 март. Водещ на наградната церемония за четвърти път ще бъде Джими Кимъл.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени