Опит за покушение с дрон срещу премиера на Ирак

По-рано местните медии съобщиха, че Казими е бил приет в болница с леки наранявания, а дронът - прихванат

Мустафа ал Казими
Мустафа ал Казими Източник: EPA
Атака с дрон, натоварен с експлозиви е била извършена срещу резиденцията на иракския премиер Мустафа ал-Казими в т. нар. "зелена зона" на Багдад, пише ББС. Той е невредим след опита за убийство като е успял да избяга. 
 
По-рано местните медии съобщиха, че Казими е бил приет в болница с леки наранявания, а дронът - прихванат. В туит министър-председателят призова към "спокойствие и сдържаност от всички, в името на Ирак".
 
При атаката са пострадали шестима души от охраната на премиера. Западни дипломати твърдят, че са чули експлозии и стрелба в района. За момента никой не е поел отговорност за атаката.
 
САЩ осъдиха инцидента и предложиха помощ при разследването.
 
"Този очевиден терористичен акт, който категорично осъждаме, беше насочен към сърцето на иракската държава", каза в изявление говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.
 
Кадзими, който е бивш шеф на разузнаването, положи клетва на поста премиер през май миналата година.
 
През последните седмици поддръжници на политически групи, свързани с Иран, организираха демонстрации близо до т. нар "зелената зона".Те протестират срещу резултатите от общите избори миналия месец, при които според тях има нередности в гласуването. 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени