Опитът за военен преврат в Боливия се провали

Президентът назначи нов главнокомандващ, прокуратурата започна разследване срещу генерал Сунига

Ръководителят на преврата генерал Хуан Хосе Сунига
Ръководителят на преврата генерал Хуан Хосе Сунига Източник: Ройтерс

Опитът за военен преврат в Боливия засега бе осуетен, след като тези военни подразделения, които опитаха да го осъществят, се изтеглиха от централния площад "Мурильо" в столицата Ла Пас, предаде Ройтерс. След като се намеси и полицията, тежко въоръжените военнослужещи и бронираните бойни машини отстъпиха, уточнява агенцията.

 

Прокуратурата на Боливия започна разследване срещу организатора на опита за преврат - генерал Хуан Хосе Сунига, и негови съмишленици.

Опитът за военен преврат се извърши с нахлуване на военнослужещи в президентския дворец, който се намира на площад "Мурильо", като заповедите издаваше главнокомандващият армията на Боливия генерал Сунига. Ройтерс описа, че танк е разбил портала на резиденцията на президента на страната Луис Арсе.

 

"Ако зачитате йерархията на военното командване, изтеглете всичките си сили сега. Това е заповед", заяви Арсе, който като президент на страната е върховен главнокомандващ. Държавният глава призова боливийския народ да защити демокрацията срещу военната хунта. В хода на опита за преврат той назначи нов главнокомандващ в лицето на Хосе Уилсон Санчес. "Днес сме изправени пред опит за държавен преврат. Днес отново нечии интереси се поставиха над демокрацията", каза още Арсе.

 

Президентът на Боливия заподозря късно снощи военен преврат поради "необичайна мобилизация" на някои военни подразделения в Ла Пас, а бившият президент на южноамериканската страна Ево Моралес на свой ред е обвинил в заговор главнокомандващия местната армия генерал Хуан Хосе Сунига. Струпване на тежко въоръжени военнослужещи и бронирани бойни машини бе забелязано на централния площад "Мурильо" в Ла Пас.

 

"Тримата началници на въоръжените сили дойдоха да изразят своето безпокойство. Ще има ново правителство, със сигурност нещата ще се променят. Страната ни не може повече да продължава по този начин. Засега обаче признаваме президента Арсе за върховен главнокомандващ", заяви Сунига пред местен телевизионен канал преди щурма на президентския дворец.

 

"Спрете да унищожавате страната, спрете да вкарвате народа в бедност, спрете да унижавате армията", каза още генералът на централния плащад преди нападението. Той обеща, че ще освободи всички политически затворници, в това число и изпълнявалата длъжността на временен президент на Боливия Дженин Анес, осъдена за извършване на държавен преврат.

 

Моралес, който публично се разграничи от някогашния си политически съмишленик Арсе, обвини Сунига в подготовка на държавен преврат посредством въоръжените сили и призова за общонационална стачка и блокада на главните пътища в страната. "Няма да позволим армията да подкопава демокрацията и да сплашва народа", заяви бившият президент на Боливия.

 

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че "Европейският съюз осъжда всеки опит за нарушаване на конституционния ред в Боливия и за сваляне на демократично избраното правителство". САЩ обявиха, че са следили ситуацията отблизо, и призоваха за спокойствие.

 

Подкрепата си за президента Арсе междувременно изказа в социалната платформа "Екс" мексиканският му колега Андрес Мануел Лопес Обрадор, на когото предстои да сдаде поста на новоизбраната президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Русия е загубила в Украйна над 8 000 танка, запасите й приключват, задава се критична ситуация

Според Майкъл Герстад, военен аналитик, Русия все още има на склад около 3200 танка. "Но огромната част от тях са в лошо състояние и изискват значителни ремонти", каза той

Прочетете повече прочетете повече

Иран вече е монтирал четири от осемте си нови инсталации от центрофуги за обогатяване на уран, сочи доклад на МААЕ

Техеран е оповестил по-рано този месец, че ще приведе бързо в действие инсталации в подземния си комплекс за обогатяване на уран в иранското селище Фордо

Прочетете повече прочетете повече

САЩ, Израел и Украйна се договарят да прехвърлят до осем системи "Пейтриът" на въоръжените сили на Украйна

Това показва промяна в отношенията между Израел и Русия, напрежението между които възникна поради подкрепата на Москва за палестинската терористична групировка "Хамас"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени