Опитваме се да направим всичко по силите си за приемането на България и Румъния в Шенген, заяви испанският вътрешен министър

Мястото на България и Румъния е в Шенген, посочи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон

Шенген
Шенген Източник: Zonanews

 Опитваме се да направим всичко по силите си за приемането на България и Румъния в Шенген до края на испанското председателство на Съвета на ЕС. Това заяви на пресконференция испанският вътрешен министър Фернандо Марласка, който ръководи днешното заседание на вътрешните министри от ЕС в Люксембург, пише БТА.

 

"България и Румъния свършиха отлична работа. Очакваме тези усилия да донесат плодове. Това ще бъде от полза и за ЕС. Ще работим усилено, това е обща цел с Европейската комисия. Надяваме се и искаме да се случи до края на годината", добави той, цитиран от кореспондента на БТА Николай Желязков. 

 

"Мястото на България и Румъния е в Шенген. Двете страни изпълняват всички изисквания, постоянно показват решимост да защитават външните граници и да се присъединят към общото пространство без гранични проверки", посочи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. "Оптимист съм. Знаем, че в Нидерландия през ноември предстоят избори, затова още е трудно да се получи ясен отговор", коментира тя.

 

Йохансон отбеляза, че е представила данни от доклада на ЕК за охраната на границите от България и Румъния. "Резултатите са отлични - виждаме двете страни как прилагат законодателството, имат много добри резултати в предотвратяването на незаконната миграция и при обратното приемане на проникналите незаконно през техните граници. Това е добра новина и се надявам да помогне да се вземе абсолютно необходимото решение България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на испанското председателство на Съвета на ЕС", заяви тя.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени