Оправдаха Тръмп в процеса за импийчмънт

Сенатът на Съединените щати оправда Доналд Тръмп в процеса за импийчмънт с 57 гласа "виновен" срещу 43 "невинен"

Оправдаха Тръмп в процеса за импийчмънт
Оправдаха Тръмп в процеса за импийчмънт Източник: NBC

Сенатът на САЩ оправда Доналд Тръмп по обвинението за подстрекателство към бунт, предават световните информационни агенции.  Обвинението срещу него беше едно - подстрекателство към бунт. Така Тръмп е два пъти оправдан след опита за импийчмънт през 2019-а. 57 сенатори гласуваха "виновен", а 43 гласуваха "невинен". 7 републиканци се присъединиха към демократите (Ричард Бър, Бил Касиди, Сюзън Колинс, Лиса Мурковски, Мит Ромни, Бен Сасе и Пат Туми). Сенаторите имаха нужда от мнозинство от 2/3 от сенаторите (67 гласа), за да осъдят Тръмп. Камарата на представителите гласува преди това 232 на 197 за импийчмънт, като 10 републиканци бяха срещу него.

 

По-рано днес влиятелният лидер на сенаторите републиканци Мич Макконъл заяви, че ще гласува за Тръмп и така оправдаването на бившия президент стана по-вероятно. Освен това двете страни в процеса се договориха да не изслушват свидетели, каквото беше искането на обвинителите.

Оправдан, Тръмп приветства края на "лова на вещици", пише Франс прес.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени