Определиха типа боен самолет, който Западът ще предаде на Украйна

Пилотите пътуват до САЩ - ясно е какви са сроковете за обучение на личния състав

Изтребител F-16
Изтребител F-16 Източник: Pixabay

Фактически вече се знае какъв тип бойни самолети ще получи Украйна от съюзниците и какви са сроковете за обучение на личния състав. Това заяви полковник Юрий Игнат, говорител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна, в ефира на телемарафона "Единни новини", съобщи Укринформ.

 

"Ние поискахме Украйна да получи такова оръжие като многоцелеви самолет в началото на руската инвазия. Това е разбираемо, защото без авиация, без надеждно въздушно прикритие е много трудно изобщо да се извършват военни операции", подчерта той.

 

Според Игнат темата за авиацията никога не е излизала от дневния ред. Въпросът за доставките на самолети постоянно се повдига от висшето военно ръководство на Украйна и ръководството на Министерството на отбраната.

Тази тема непрекъснато се обсъжда и от украински представители в различни международни среди.

 

"Наши военни пилоти пътуваха до САЩ, бяха отпуснати средства за обучение на нашите пилоти... Тоест темата за авиацията никога не е излизала от дневния ред. Вече е определен типът самолет, който вероятно ще бъде предоставен на Украйна, и съответните срокове за обучение на персонала", заяви говорителят.

 

Игнат обясни, че не става дума само за обучение на летателен състав, но и за обучение на авиационни инженери.

"Това е изключително важен компонент, който не може да се подмине. Затова този процес не е толкова прост, колкото подготовката на инфраструктурата – и тук Министерството на инфраструктурата ще се включи в подготовката на инфраструктурата на нашите военни летища да приемат такава техника Полагат се всички усилия, така че мечтата ни да преминем към този самолет да се сбъдне възможно най-бързо", заяви той.

 

Ден по-рано министърът на външните работи Дмитро Кулеба разкри, че въпросът за предоставянето на Украйна на самолети се е отместил от мъртвата точка. Украинската страна е поискала от партньорите тази година да получи всички видове оръжия, необходими за победа.

 

Беше съобщено също, че Ниделандия, ако получи искане, е готова да обмисли прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна и да добави танкове Leopard 2.

 

По-рано бившият посланик на Украйна в Берлин и настоящ заместник-министър на външните работи на страната Андрий Мелник поиска от Олаф Шолц да разреши предаването на Украйна на 93 многоцелеви бойни самолета Tornado, които така или иначе ще бъдат извадени от експлоатация в скоро време.

Още от "Светът"

Нова размяна на пленници между Украйна и Русия - Киев си върна 116 души

Върнати са телата на загиналите чуждестранни доброволци Кристофър Матю Пери и Андрю Тобайъс Матю и тялото на загиналия украинския доброволец Евгений Кулик, който е служил във Френския чуждестранен легион

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени