Орбан към унгарските депутати: Трябва да подкрепим влизането на Швеция в НАТО

Унгария е единствената от 31 страни членки на НАТО, която все още не е ратифицирала присъединяването на скандинавската държава към Алианса

Виктор Орбан
Виктор Орбан Източник: Twitter

Ние ще одобрим присъединяването на Швеция към НАТО. Това заяви днес пред унгарските депутати Виктор Орбан.

"Подкрепяме тяхното присъединяване. НАТО е отбранителен съюз. Сключваме съюз, за да се защитаваме взаимно в случай на външна атака. Няма по-сериозно обвързване", каза той от парламентарната трибуна. Унгарският парламент се очаква да ратифицира днес присъединяването на Швеция към НАТО.

 

Будапеща е последното препятствие пред скандинавската страна, известна досега със статута си на неутралитет. Гласуването се очаква да премине безпроблемно след посещението в Будапеща на шведския премиер Улф Кристершон миналия петък, когато двете страни подписаха договор за доставка на шведски изтребители.

 

"Имаме дълги и добри отношения със скандинавската страна, оцветени с няколко спора. Мнозина се опитаха да се намесят отвън в уреждането на нашите спорове. Но това не помогна, а попречи. Унгария е суверенна държава и не толерира други да диктуват нашата политика, било то относно съдържанието на споразумението или времето, в което трябва да се подпише", уточни Орбан.

 

Унгария е единствената от 31 страни членки на НАТО, която все още не е ратифицирала присъединяването на Швеция. Будапеща даде различни причини за забавянето. Включително, че се чувства обидена заради критиките на Швеция относно състоянието на върховенството на закона в Унгария. "Ще продължи да има различия в мненията, защото ние – шведите и унгарците, не сме еднакви, но гледаме на различията си с разбиране", уточни обаче унгарският премиер.

 

Според него "шведско-унгарското военно сътрудничество и присъединяването на Швеция към НАТО ще укрепят сигурността на Унгария". В края на речта си Виктор Орбан помоли депутатите да одобрят законодателството за присъединяването на Швеция към НАТО.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени