Орбан предложи ЕП да се формира от депутати в националните парламенти на страните от ЕС

По повод претенциите на Европейската комисия към Унгария и замразяването на средства от европейските фондове за тази страна Орбан заяви, че проблемът е във визията на унгарците за бъдещето им, различна от тази на хората в повечето страни от Западна Европа

Виктор Орбан
Виктор Орбан Източник: Twitter

Премиерът на Унгария Виктор Орбан смята, че Европейският парламент трябва да се формира от депутати от националните парламенти на страните членки на ЕС, а не да се избира пряко. В публикувано днес интервю за в. "Модяр немзет" унгарският министър-председател заяви, че предлага Европарламентът да бъде разпуснат във връзка с корупционния скандал в институцията и да бъде сформиран по различен начин.

 

Орбан припомни, че преди време парламентът на Унгария предложи законодателният орган на ЕС да се формира от представители на националните парламенти и каза, че е "дошло време да се поднови това предложение". По-рано той заяви, че такава промяна ще спомогне да бъде възстановено доверието към евродепутатите и да се засили тяхната подотчетност. 

 

Запитан за корупционния скандал, в който е замесена вече бившата зам.-председателка на Европарламента Ева Кайли, Орбан каза: "Бюрократите в Брюксел смятат, че стоят по-високо от закона и могат да правят, каквото си щат. Ако сте представител на ЕС, включен в тайния списък с привърженици на Джордж Сорос, вие получавате пари и всевъзможна подкрепа за нападки срещу страните, които пречат на бизнес интересите на Сорос, включително срещу Унгария", съобщи БТА.

 

По думите на Орбан за тази цел се използват "доклади, основани на лъжи", а понякога и "куфари, пълни с кеш". "Това блато трябва да бъде пресушено", смята той.

 

По повод претенциите на Европейската комисия към Унгария и замразяването на средства от европейските фондове за тази страна Орбан заяви, че проблемът е във визията на унгарците за бъдещето им, различна от тази на хората в повечето страни от Западна Европа.

 

"Ние не искаме да сме страна на имигранти, не искаме да пускаме джендър активисти в училищата, не искаме да демонтираме нормалния ред в семействата, не искаме война или санкции и искаме да запазим отношенията си с незападната половина от света", каза унгарският премиер.

Още от "Светът"

Премиерът Денков от Киев: България осъжда агресора, нарушенията на международното право, зверствата и престъпленията сре

България уважава украинците, които се борят за своята свобода, уважава тези, които защитават европейския идеал за демокрация и няма да забрави онези, които са дали живота си за суверенитета си

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени