Орбан с главозамайващ лупинг - готов на компромис за помощта към Украйна, изпрати Сиярто на среща с Кулеба

Очаква се откровен и съзидателен диалог в посока на подобряване на взаимоотношенията между двете страни, се казва в прессъобщение на канцеларията на украинския президент

Сиярто, Кулеба, Ермак
Сиярто, Кулеба, Ермак Източник: Telegram

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто пристигна в Украйна за насрочените за днес разговори с украинския си колега Дмитро Кулеба, предаде Ройтерс. Агенцията припомни, че визитата е дни преди срещата на върха на ЕС, на която целта ще е постигането на съгласие в блока по пакета от финансова помощ за Киев, срещу който Будапеща  досега се противопоставяше.

 

В разговорите между Сиярто и Кулеба в западния украински град Ужгород, в близост до границата между двете държави, участва и началникът на канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски – Андрий Ермак. Те идват след седмици на съпротива от страна на Будапеща срещу използването на 50 милиарда евро от бюджета на ЕС за пакет от помощи за Киев.

 

По-рано днес главният политически съветник на унгарския министър-председател Виктор Орбан – Балаж Орбан, написа в социалната платформа "Екс", че Унгария е отворена за използването на средства от бюджета на ЕС за пакет от помощи за Украйна. Ройтерс определя това изявление като промяна в унгарската позиция.

 

"Очаква се откровен и съзидателен диалог в посока на подобряване на взаимоотношенията между двете страни", се казва в прессъобщение на канцеларията на украинския президент в официалния му канал в приложението "Телеграм", придружено с обща снимка на Сиярто, Кулеба и Ермак.

 

Украйна заяви, че се надява всички 27 страни членки на ЕС да се съгласят на срещата на върха в Брюксел в четвъртък, 1 февруари, да се осигури пакетът от помощ за Украйна за срок от четири години, с който Киев се надява да запълни бюджетния си дефицит в контекста на сраженията с руските сили в южната и източната част на страната.

 

На срещата на върха през декември Унгария единствена не подкрепи пакета за Киев със средства от бюджета на ЕС. Днес Украйна съобщи още, че разговорите в Ужгород трябва да подготвят среща между украинския президент Володимир Зеленски и унгарския премиер Виктор Орбан.

 

Игор Жовква, най-високопоставеният дипломатически съветник на Зеленски, каза за Ройтерс миналата седмица, че разговорите в Ужгород, населяван от значително унгарско малцинство, ще засегнат двустранното сътрудничество. "Ние сме съседни държави, имаме теми за разговор в областта на икономиката, организацията, инфраструктурата и енергийния сектор", заяви Жовква.

 

Украински представители обявиха, че очакват унгарският премиер Виктор Орбан да посети Украйна, но дата и място не са споменавани.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени