Организаторът на убийството на Анна Политковская е амнистиран от военнопрестъпника Путин

Журналистката от "Новая газета" беше убита на 7 октомври 2006 г. в Москва

Сергей Хаджикурбанов
Сергей Хаджикурбанов Източник: РИА Новости

Бившият детектив от отдела за борба с организираната престъпност Сергей Хаджикурбанов, който е осъден за организирането на убийството на журналистката Анна Политковская, е участвал във военната операция в Украйна и е бил помилван. Това разкрива изданието РБК.


"По първия договор Хаджикурбанов е участвал в специалната военна операция като затворник, след това е помилван и сега участва като цивилен военнослужещ, като е сключил договор с Министерството на отбраната. Той е работил в специалните части през 90-те години, има опит, сигурно затова веднага му е предложена командна длъжност. Вярвам, че в известен смисъл справедливостта възтържествува, тъй като смятам, че той не е замесен в убийството на Анна Политковская", каза адвокат Алексей Михалчик пред изданието.


Телеграм каналът Baza, известен с източниците си в правоохранителните органи, първи съобщи за освобождаването на Хаджикурбанов. Той се е озовал в Украйна в края на 2022 г. Започва службата си като командир на разузнавателното отделение. Според източника на Baza той "многократно е отивал зад вражеските линии, изпълнявайки задачи, специфични за офицери от разузнаването със своите бойци". Както отбелязва друг източник, "за да може един затворник да премине от командир на отряд до командир на батальон за няколко месеца, той наистина трябва да бъде Рамбо".

 

След шест месеца служба в зоната на Северния военен окръг (точно за толкова време според различни източници затворниците трябва да получат официално удостоверение за освобождаване), Хаджикурбанов е удължил договора си с Министерството на отбраната: за колко време и на каква длъжност е сега редакторите не знаят. В момента е освободен от изтърпяване на наказанието, което иначе трябваше да изтече през 2034 г.

 

Анна Политковская
Анна Политковская Източник: Twitter



Журналистката от "Новая газета" беше убита на 7 октомври 2006 г. в Москва. Поръчителят на престъплението не е открит, а за организатор разследващите смятат Лом-Али Гайтукаев. През 2014 г. е осъден на доживотен затвор, а през 2017 г. умира в затвора.


Освен Гайтукаев племенниците му Джабраил, Ибрагим и Рустам Махмудови, бившият служител на отдела за борба с организираната престъпност Хаджикурбанов и бившият служител на столичното Главно управление на вътрешните работи, подполковник от полицията Дмитрий Павлюченков бяха признати за виновни в организирането и извършването на убийството.на Политковская. Хаджикурбанов беше осъден през 2014 г. на 20 години затвор.


Руският диктатор Владимир Путин издава указите за помилване, като често имената в списъка не се публикуват. "Осъдените, включително осъдените за тежки престъпления, изкупват престъпленията си на бойното поле с кръв. Те са изкупени с кръв в десантно-щурмовите бригади, под куршумите, под снарядите", коментира помилването на известен убиец прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.



Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени