Орките съзнават, че са загубили: Провъзгласеният от Русия лидер на Херсонска област в Украйна Владимир Салдо призова цивилното население да се евакуира

Призивът му беше подкрепен от руския вицепремиер Марат Хуснулин в съобщение по държавната телевизия

Владимир Салдо
Владимир Салдо Източник: OFFNews

Провъзгласеният от Русия лидер на Херсонска област в Украйна Владимир Салдо призова цивилното население да се евакуира заради "ежедневните ракетни атаки от страна на настъпващите украински сили". Според Салдо хората трябва да се "спасят" в Русия, като отидат там за "отдих и обучение".

 

За целта той е поискал помощ от Москва, предаде Би Би Си. По-късно призивът му беше подкрепен от руския вицепремиер Марат Хуснулин в съобщение по държавната телевизия. Във видеообръщение Салдо призова цивилните да напуснат Херсонска област с децата си.

 

"Правителството взе решение да организира помощ за заминаването на жителите на Херсонска област към други региони на страната. Ще осигурим на всички безплатно настаняване и всичко необходимо", обяви Хуснулин.

 

Украйна отхвърля обвиненията на Русия, че ударите ѝ целят собствените ѝ цивилни граждани. Днес се очаква първата група хора от Херсон да пристигне в руската Ростовска област, съобщи нейният губернатор Василий Голубев, цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС. Голубев увери, че областта е подготвена да приеме и настани всички, които идват от Херсонска област.

 

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) неотдавна си върнаха някои райони на северозападен Херсон, приближавайки се към регионалната едноименна столица. Наред с другите оръжия, Киев използва доставените от САЩ ракетни системи HIMARS с голям ефект.

 

Те са насочени към ключови руски военни обекти и заплашват да отрежат по-голямата част от окупационните сили на западния бряг на река Днепър. Херсон е единствената регионална столица, завзета от руските сили след началото началото на война в Украйна.  

 

От началото на октомври ВСУ проби фронтовата линия на Русия и осъществи най-големия си настъпателен удар в южната част на страната от началото на войната, която започна на 24 февруари.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени