Осъдиха руски агент, който 15 г. е шпионирал в правителството на Украйна

За предателството си той е получил десетки хиляди долари

Руски шпионаж
Руски шпионаж Източник: Zonanews

Служител от секретариата на Министерския съвет на Украйна е осъден на 12 г. затвор и конфискация на цялото му имущество заради шпионаж в полза на Русия. Това разкрива изданието ZN.ua като се позовава на документи от Шевченковския районен съд в Киев. 

 

Руският шпионен е бил вербуван от двама служители на ФСБ през 2007 г., когато е пътувал до Москва. Получил е псевдоним "Григорий". Задачата му е била да копира документи, съдържащи държавна тайна-за ситуацията в регионите, за военния потенциал на Украйна, за дейността на правозащитните органи и на спецслужбите. За дейността си е получил $3000, пише УНИАН. 

 

През 2015 г. фотографира множество секретни документи, които предава чрез криптирани връзки през мобилен телефон, осигурен му от ФСБ. Получавал е между $2 хиляди и $5 хиляди долара по време на срещи с представителите на ФСБ в Беларус, Кипър, Армения и Азербайджан. 

 

От 2019 г. руската "къртица" в МС на Украйна се издига на длъжността старши референт в отдела за анализ на кореспонденцията и мониторинга за изпълнението на задачите, поставени от премиера. В периода до 7 февруари 2022 г. предава множество информации, свързани с украинската отбрана, икономика, правозащитната дейност и външните контакти на Киев. Изплащани са му суми между $4 хиляди и $10 хиляди по време на конспиративни срещи в Азербайджан, Турция и Кипър. 

 

Заловен е през април 2022 г., на 6 април с.г. е проведен обиск в неговия дом, а два дни по-късно той е признал вината си и е дал показания. 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени