Още преди 2 700 години европейците са консумирали бира и сирене

Изследователите са анализирали четири проби - една от бронзовата епоха, две от желязната епоха и една от осемнадесети век

Днес не е тайна, че бирата и сиренето вървят ръка за ръка
Днес не е тайна, че бирата и сиренето вървят ръка за ръка Източник: Zonanews
Днес не е тайна, че бирата и сиренето вървят ръка за ръка, но ново изследване разкри колко дълбоко е вкоренена традицията за консумирането им в Европа, където работници в солна мина в Австрия са им се наслаждавали преди 2 700 години. Учени са анализира проби от човешки екскременти, намерени в мина Халщат в австрийските Алпи. Франк Майкснер, микробиолог от Изследователския институт Еурак в Болцано, Италия и ръководител на изследването, казва, че бил изненадан да установи, че преди повече от две хилядолетия миньорите са имали нужните познания, за да "използват съзнателно ферментацията", предава "24 часа".
 
"Намирам това за много сложно и напредничаво. Не съм очаквал подобно нещо за онова време", каза Майкснер. Находката предоставя доказателство за най-ранното досега зреене на сирене в Европа, казват учените. И докато консумацията на алкохол със сигурност е документирана чрез археологически доказателства, изпражненията на миньорите съдържат първите молекулярни доказателства за консумация на бира на континента по онова време.
 
"Става все по-ясно не само, че праисторическите кулинарни практики са били доста сложни, но и че обработени храни и техниката за ферментация са имали значима роля в нашата ранна хранителна история", каза Керстин Коварик от Природонаучния музей във Виена. Град Халщат, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, е известен с производството на сол повече от три хиляди години. Общността тук е на "много специфично място, разположено в Алпите, по средата на нищото. Цялата общност е работила и живяла от тази мина", каза Майкснер. Миньорите са прекарвали целите си дни в мината, където са работили, хранили са се и са ходили по нужда. Благодарение на постоянната температура от около 8 градуса по Целзий и високата концентрация на сол в мината пробите от екскрементите на миньорите са изключително добре запазени.
 
Изследователите са анализирали четири проби - една от бронзовата епоха, две от желязната епоха и една от осемнадесети век. В една от пробите на 2700 години са открити две гъбички - Penicillium roqueforti и Saccharomyces cerevisiae, които днес се използват широко в хранително-вкусовата промишленост.
 
"Изглежда, че миньорите от Халщат съзнателно се прилагали технологията на ферментация на храните с микроорганизми, която се се използва и до днес от хранителната индустрия", каза Майкснер.

Още от "Светът"

Канцлерът Мерц: Западни войски в Украйна могат да отвърнат на руски атаки след примирие

По-рано полският премиер Доналд Туск заяви, че американските преговарящи са дали ново обещание. За първи път те са казали, че ще отговорят с военни средства, ако Русия наруши мирно споразумение

Прочетете повече прочетете повече

Politico: Тръмп притиска страните от ЕС да не използват замразените руски активи за финансиране на Украйна

Европейският съвет тази седмица трябва постигне осезаеми резултати по въпроса за финансирането на Украйна и да защити ЕС, в чиято политика по този въпрос Белият дом се опитва да се намеси с всички сили, пише изданието

Прочетете повече прочетете повече

Фон дер Лайен: Новата ера на европейска енергийна независимост от Русия е факт и трябва да бъде необратима

Тази година направихме за европейската отбрана толкова, колкото за предишните десет години, подчерта ръководителката на Европейската комисия

Прочетете повече прочетете повече

Австралийският премиер нарече национален герой мъжа, обезвредил един от нападателите на плажа Бондай

На видеозапис се вижда как Ал Ахмед приближава единия от двамата нападатели в гръб и му отнема със сила оръжието. При схватката той е получил огнестрелни рани в рамото

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени