Още през 2016 г. руското разузнаване е активизирало "в огромен обхват" дейността си в Австрия и в ЕС

Във Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма многократно са били отправяни предупреждения за руски инфилтрации

Виена
Виена Източник: Zonanews

В навечерието на снощното заседание на Съвета за национална сигурност, посветено на шпионската афера около бившия служител за защита на конституцията Егисто От и бившия мениджър на "Уайъркард" Ян Марсалек, се появиха множество обвинения: Австрийската народна партия (АНП) и Зелените за пореден път се прицелиха в лидера на Австрийската партия на свободата (АПС) Херберт Кикъл, а АПС се прицели в АНП. 

 

Междувременно няколко медии, сред които ОРФ, седмичникът "Фалтер" и всекидневникът "Стандард", съобщиха за нови разкрития по шпионския скандал, обобщава днес обзорен материал на ОРФ, който прави преглед на станалите известни нови подробности по случая:

 

Седмичното телевизионно предаване "Репорт" на ОРФ и  "Стандард"  съобщиха за чатове между Марсалек и предполагаемия лидер на българска шпионска мрежа Орлин Русев от 2022 година. Според "Стандард" от чатовете може да се предположи, че освен мобилните телефони, принадлежащи на високопоставени служители, и лаптопа и USB флашките, собственост на журналиста Христо Грозев, през 2022 година от Виена до Москва е бил пренесен контрабандно поне още един секретен лаптоп. 

 

Както информира вестникът, през ноември 2022 година хората на Русев са взели лаптоп, за който се твърди, че е бил в апартамента на един от членовете на семейството на От. Според "Стандард" и "Репорт"  това е бил лаптоп SINA (Secure Inter-Network Architecture).

 

"В чатовете дори се говори за взимане на "един от лаптопите" във Виена – в множествено число. Следователно се предполага, че От е разполагал с няколко устройства на SINA", пише "Стандард", цитиран от БТА. 

 

Според докладите Марсалек и Русев се опасявали, че въпросният лаптоп може да е оборудван с проследяващо устройство. "Иран ще бъде щастлив купувач", пише накрая Марсалек в чата, цитиран от "Репорт".

 

В информация на австрийската новинарска агенция АПА се твърди, посочва в материала си ОРФ, че през 2022 г. От е използвал апартамента на бившия си зет във Виена, за да предаде служебни мобилни телефони, собственост на високопоставени служители от министерството на вътрешните работи, и лаптоп SINA със секретни, изключително чувствителни разузнавателни данни за държава от ЕС, на представители на руските тайни служби, без бившият му зет да знае за това.

 

Според седмичника "Фалтер" във Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма многократно са били отправяни предупреждения за руски инфилтрации. Още през 2016 година – все още по времето на тогавашния министър на вътрешните работи Волфганг Соботка  (в момента председател на долната камара на австрийския парламент, бел.ред.) – служител, отговарящ за шпионажа, предупредил началниците си, че руската разузнавателна служба е активизирала "в огромен обхват" дейността си в Австрия и в ЕС и ресурсите на Австрия едва ли са достатъчни, за да се справят с големия брой случаи.

 

Две години по-късно – по времето когато вътрешен министър е Херберт Кикъл, служители на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма отново предупреждават многократно, че има засилени опити за вербуване, извършвано от руски разузнавачи в Австрия, и се оплакват, че "само трима служители трябва да се справят" със защитата срещу руското разузнаване. 

 

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер  подчерта снощи в ефира на късния телевизионен новинарски бюлетин, че  в Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване – организацията, наследничка  на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма, е била извършена "кадрова офанзива" и "сега има достатъчно кадри", които отговарят за руския шпионаж, отбелязва обзорният материал на ОРФ.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени