Още танкове Leopard тръгват за Украйна

Мадрид изпраща "Леопарди" от по-стария модел 2А4

Танк "Leopard 2"
Танк "Leopard 2" Източник: ВКонтакте

Испания ще предостави на Украйна до дни шест от десетте обещани танка "Leopard 2", съобщи външният министър Хосе Мануел Албарес, цитиран от ДПА.

 

"След това ще има втора партида от още четири танка", каза Албарес в публикувано днес интервю за изданията от германската медийна група "Функе".

 

"Ще подкрепяме Украйна, колкото е необходимо", заяви той. "Това включва хуманитарна помощ, прием на бежанци и доставка на въоръжение за отбрана".

 

През последните седмици 55 украинци се обучаваха в Испания да работят с танковете "Leopard" като екипажи и механици. Мадрид изпраща "Leopard-и" от по-стария модел 2А4. Испания разполага с общо 347 танка "Leopard". От тях 108 са от модела 2А4, а 239 са от по-новия 2А6.

 

От Мадрид не обещаха да предоставят на Украйна от по-новия модел, който е и по-мощен, защото заявиха, че Испания се нуждае от тях за отбраната си. Украинските въоръжени сили преди това получиха танкове "Leopard 2" от Германия, Канада и Полша.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени