Освободените моряци от ''Руен'' пътуват към Оман с охрана

Същият индийски кораб, който освободи на 17 декември старши помощник капитана, е освободил и целия екипаж на 16 март

Корабът Руен
Корабът Руен Източник: Скрийншот видео кадър

Българските моряци от кораба "Руен" трябва да се върнат у нас след около 15 дни. Преди да се върнат в България те ще пътуват с военноморски кораб от Оман до Индия.

 

"Моряците от кораба "Руен" с 10 души охрана пътуват към Оман, където ще продължи разследването от "Интерпол". След това с военноморски кораб ще отпътуват към Индия, където ще завършат последните разследващи действия и българските граждани трябва след около 15 дни да се завърнат в България успешно", съобщи Таня Димитрова - директор на Ситуационния център към Министерството на външните работи (МВнР) по bTV.

 

В събота вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел съобщи, че екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", в който са и осем българи, е освободен с помощта на индийските военноморски сили.

 

Таня Димитрова увери, че екипажът на кораба е в добро здраве, поддържат връзка с корабособствениците, които имат постоянен контакт с моряците. "От тях имаме информация. Към момента целият екипаж е в много добро здраве, благодарение на военноморските индийски сили, които успяха да извършат успешна операция на 16 март 2024 г. Въпреки че сомалийските пирати първи откриха огън, в крайна сметка операцията завърши успешно", добави тя.

 

Тя уточни, че същият индийски кораб, който освободи на 17 декември старши помощник капитана, е освободил и целия екипаж на 16 март. "Това се случи благодарение на усилията на всички, включени в процеса – Министерството на външните работи, с помощта на международни организации, с наши партньори, с ръководената от Европейския съюз операция "Аталанта", за която също изказваме благодарност, и със съдействието на вицепремиера Мария Габриел, която имаше ръководна роля", отбеляза директорът на Ситуационния център на МВнР.

 

За един от българските моряци, които още през декември е освободен от пиратите, за да се лекува в болница, Таня Димитрова съобщи, че се е прибрал в България на 22 декември миналата година и вече е в добро здраве.

Индийските военноморски сили се включиха с 12 кораба в Червено море да охраняват всички търговски кораби и също така военноморската операция на ЕС "Аталанта", е част от този процес. "Ние като страна членка на ЕС също имаме нашата роля", допълни още Таня Димитрова.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени