"От 900 души оцеляха само 60" - как украинските защитници унищожиха елитни рашистки бригади в Донбас

Заради тези катастрофални загуби именно в Донбас за пръв път са фиксирани сред руските окупатори масови откази да се воюва

Унищожена военна руска техника
Унищожена военна руска техника Източник: Twitter

Руските окупатори са понесли огромни загуби в жива сила и техника в Донбас от началото на пълномащабното руско нахлуване в Украйна. Това съобщава 24 канал като се позовава на свои източници в украинското разузнаване. 

 

Силите за отбрана на Украйна почти напълно са унищожили две елитни бригади от окупатори. Настъплението им е спряно, тъй като украинските военни са "смилали враговете в промишлени количества", цитира информацията УНИАН.

 

Загубите на агресорите изглеждат още по унизителни на фона на информацията, че те не са се придвижвали на големи колони, не са имали проблем с логистиката и са използвали огнева подкрепа от артилерия и авиация. 

През първия месец рашистките нашественици са успели да завладеят единствено Волноваха, която е изтрита от лицето на земята. По всички останали направления нашествениците от Русия са понесли невероятни загуби и не са могли да се придвижат напред дори с няколкостотин метра. 

 

По данни на изданието, през първите седмици на войната е била напълно унищожена заедно с техниката си батальонно-тактическа група (БТГ) от 20-та отделна мотострелкова бригада от Волгоград. От 900 руски орки в БТГ са останали живи едва 60. 

 

Именно заради тези катастрофални загуби именно в Донбас за пръв път са фиксирани сред рашистките войски масови откази да се воюва. Окупаторите от 38-ма гвардейска мотострелкова Витебска бригада са поискали връщане в Русия още след първите няколко бойни стълкновения с въоръжените сили на Украйна. Тази елитна бригада също е почти напълно разгромена и е решено да бъде върната в Русия. Веднага след това останалите живи агресори са подали рапорти за уволнение. 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени