От днес сме 8 милиарда на Земята. Заедно със Сърбия и балтийските страни, България е сред най-застрашените от изчезване

Населението в света е нараснало с 2 млрд. за 22 години

Планетата Земя
Планетата Земя Източник: Pinterest

Населението на Земята ще нараства стремително, а продължителността на живота ще достигне рекордните 77,2 години до 2050 г. Това обявиха учени малко преди раждането на 8-милиардния жител на света. Ключовото събитие се очаква да е днес, обяви ООН.

 

Анализи показват, че човечеството е вече три пъти повече от скромните 2,5 млрд. през 1950 г. В същото време страните на Балканите са едни от най-бързо свиващите се нации, начело с българите. Данни за периода 2022-2050 г. сочат, че заедно със Сърбия и балтийските страни ние сме най-застрашени от изчезване.

 

Очаква се да загубим над 22% от населението си. Индустриализацията е виновна за рязкото покачване на световното население, твърдят експерти. През 1700 г. светът е дом на 700 млн. души. 100 години по-късно вече са били 950 млн. В началото на XX век е 1,6 млрд. - увеличавайки се почти двойно.

 

2000-тата година хората вече са 6 млрд., а тази седмица - едва 22 години по-късно, се отбелязва раждането на 8-милиардния човек. Докато в едни страни броят на хората стремително намалява на фона на застаряващо население и ниска раждаемост, Китай и Индия продължават да се съревновават да бъдат най-многобройни в света.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени