От днес започва официално работата на европейската прокуратура

В момента в европейската прокуратура участват 22 страни-членки, сред които и България

Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши Източник: Pinterest

От днес започва работа Европейската прокуратура, чиято цел е разследване на злоупотреби със средства от европейския бюджет - измами, корупция и трансгранични операции за източване на ДДС на стойност над 10 млн. евро. Главният европейски прокурор Лаура Кьовеши и еврокомисарите Вера Йоурова и Дидие Рейндърс  ще дадат брифинг в офиса ѝ в Люксембург. Всеки европейски гражданин ще може да подава сигнали на страницата на институцията на родния си език.

 

В момента в европейската прокуратура участват 22 страни-членки, сред които и България. Извън нея на този етап са Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция.  Тя ще разследва и преследва измами, свързани с ДДС, пране на пари, корупция или присвоявания, които засягат финансовите интереси на ЕС.


Българският представител в Европейската прокуратура е Теодора Георгиева. България предложи 10 делегирани прокурори, 6 от които бяха отхвърлени от Лаура Кьовеши, а четирима бяха одобрени. Очаква се новият орган да разследва около 3000 случая годишно.

 

Създаването на Европейската прокуратура се проточи 8 години, след като по предложения регламент от 2013 година от Европейската комисия не бе постигнат консенсус от страните-членки. През 2017-та година 17 от тях поискаха предложението да бъде отнесено до Европейския съвет, където европейските лидери също не се разбраха по въпроса.

 

Същата година 16 държави уведомиха институциите, че ще започнат да работят по нейното създаване чрез засилено сътрудничество по член, по който не се изисква одобряване от Съвета. Трудно бе постигнато съгласие и около фигурата на главния прокурор, след като лявоцентристкото правителство на Румъния опита да бламира избора на Кьовеши и в Съвета, и в Европейския парламент чрез своите евродепутати.

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени