От изтребители F-16 до ракети ATACMS: Зеленски даде на САЩ нов списък, съдържащ "оръжието на победата"

Зеленски се е срещнал с председателя на Комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол и още четирима конгресмени

Ракета ATACMS върху установка HIMARS
Ракета ATACMS върху установка HIMARS Източник: US Army

Украинският президент Володимир Зеленски ще изготви списък с оръжия и стоки от първа необходимост, от които се нуждае Киев, и ще го представи за разглеждане на група депутати от Камарата на представителите на САЩ от Републиканската партия при посещението им в Украйна следващата седмица.

 

Конгресмените са обещали да разгледат списъка, съобщи CNN, позовавайки се на източници, запознати с подробностите за срещата на Зеленски с американските законотворци.

 

Зеленски се е срещнал с председателя на Комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол и още четирима конгресмени и им е казал, че планира да изпрати списък с искани оръжия, включително изтребители F-16, необходими за ускоряване края на войната с Русия.

 

Според един от източниците високопоставен американски военен е повторил пред група републикански депутати, че за да се помогне на Украйна, ще са необходими изтребители F-16 и ракети с по-голям обсег.

 

"Съществува широка двупартийна подкрепа между САЩ и нашите съюзници от НАТО и европейските съюзници за подкрепа на Украйна срещу руската агресия. Имахме много продуктивна среща с президента Зеленски. Говорихме най-вече за това какви са неговите нужди, когато става въпрос за спечелването на тази война. И той предостави на тази делегация списък с оръжия, от които Украйна се нуждае, за да победи", заяви Маккол пред Конгреса след посещението си.

 

CNN припомня, че зад кулисите сред републиканците започва да се оформя план, който вижда евентуална победа за Украйна като единствен път напред. Те възнамеряват да засилят натиска върху президента Джо Байдън да промени решението си и да изпрати на Украйна F-16 и ракети с по-голям обсег.

 

Тази част от републиканците възнамерява едновременно да смаже опозицията в своята партия, която е за намаляване на подкрепата за Украйна.

 

Председателят на Камарата на представителите републиканецът Кевин Маккарти засега се опитва да запази неутрална позиция в спора в собствената си партия. Но Маккол е уверил Зеленски, че ще бъде обмислено изпращането на повече оръжия и помощи за Украйна и за това е получил личната подкрепа на Маккарти, съобщи за CNN източник, запознат с дискусиите.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени