От крайцера "Москва" до корветата "Сергей Котов": как въоръжените сили на Украйна унищожават Черноморския флот на Русия

Цената на патрулния кораб е около $65 млн.

Ракетният крайцер "Москва"
Ракетният крайцер "Москва" Източник: Одеса онлайн

През нощта на 4 срещу 5 март въоръжените сили на Украйна с помощта на военноморски дронове потопиха руския патрулен кораб "Сергей Котов" край Феодосия. Това е един от най-модерните бойни кораби на Черноморския флот на Руската федерация, съобщи FREEДОМ.

 

Атака на военноморски дронове срещу "Сергей Котов"
Главното управление за разузнаване на Министерството на отбраната (ГУРМО) на Украйна съобщи, че плавателният съд е бил атакуван от няколко военноморски безпилотни апарата "Magura V5". Корабът е претърпял сериозни щети по кърмата, десния борд и левия борд и е потънал.

 

"През нощта на 4 срещу 5 март 2024 г. спецподразделение на Главното управление за разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна "Group 13" атакува патрулния кораб на Черноморския флот на Руската федерация "Сергей Котов". Мисията се проведе в сътрудничество с военноморските сили на въоръжените сили на Украйна и с подкрепата на Министерството на цифровата трансформация на Украйна", се казва в изявлението.

 

Потопеният кораб
Потопеният кораб "Сергей Котов" Източник: Telegram

Щетите

ГУРМО уточни, че огневият удар по кораба "Сергей Котов" е нанесен в териториалните води на Украйна, близо до Керченския проток. Разузнаването съобщи още, че в резултат на нападението са загинали седем руски моряци, най-малко 27 са ранени, а 52 души са евакуирани от повредения кораб.

 

"Сергей Котов" е патрулен кораб тип "проект 22160". Той беше пуснат на вода в корабостроителницата "Залив" през януари 2021 г. във временно окупирания украински град Керч. Морските изпитания започнаха в края на октомври същата година, а корабът стана част от Черноморския флот на Руската федерация едва на 30 юли 2022 г.

 

Характеристики

По отношение на предназначението и характеристиките си, проект 22160 принадлежи към корветите OPV (патрулни кораби). Техните задачи са защитата на териториалните води и 200-милната икономическа зона, борбата с контрабандата и пиратството, операциите по търсене и спасяване, както и защитата на морските конвои и показването на знамето в определени части на световния океан.

 

Предполага се, че на плавателния съд може да има боен хеликоптер и система за противовъздушна отбрана "Тор", но тази информация все още не е потвърдена. Цената на патрулния кораб е около "65 млн. Освен унищожения "Сергей Котов", Русия има още три подобни кораба: "Василий Биков", "Дмитрий Рогачев" и "Павел Державин".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени