От началото на войната срещу Украйна руските окупатори са загубили 10 000 души жива сила

Агресорите са загубили още 269 танка, 945 бойни бронирани машини, 105 артилерийски системи, 50 ракетни системи за залпов огън и много друга техника

Убити руски войници в Украйна
Убити руски войници в Украйна Източник: Twitter

От началото на войната загубите на руските агресори са в рамките на около 10 000 души. Това съобщи ГЩ на въоръжените сили на Украйна. 

 

Освен тези загуби в жива сила, окупаторите са загубили 269 танка, 945 бойни бронирани машини, 105 артилерийски системи, 50 ракетни системи за залпов огън (РСЗО), 19 средства на ПВО, 39 самолета, 40 хеликоптера. Руските орки са загубили и 409 единици автомобилна техника, 2 леки скоростни катера, 60 цистерни за ГСМ, 3 безпилатни летателни апарата (дронове).


Частите и подразделенията на нашествениците са деморализирани, войници и офицери от окупационната руска армия се предават в плен, бягат, като оставят на украинска земя въоръжение и друга техника.

 

Чрез активни бойни действия се нанасят загуби на противника не само от въоръжените подразделения на украинската армия, но и от опълчения, съставени от граждански лица. Срещу окупаторите често се възправят невъоръжени хора, който демонстрират на руските агресори своята позиция за защита на родината си, нанасяйки им психологически поражения.

 

Министърът на отбраната на Украйна Олексей Резников подчертава, че военните ресурси на вражеските войски в Украйна привършват, след което ще настъпи логистичен колапс. 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени