От партията на Зеленски искат оставката на ген. Залужни, бивш командир от "Азов" защити главнокомандващия на ВСУ

Публицистът и журналист Виталий Портников нарече призива на Безугла много опасен

Депутатът Маряна Безугла и ген. Залужни
Депутатът Маряна Безугла и ген. Залужни Източник: УНИАН

Депутат от партията на Володимир Зеленски "Слуга на народа" поиска оставката на главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. Маряна Безугла каза, че Залужни трябва да хвърли оставка заради проблеми с мобилизацията и липса на "план за 2024 година", съобщи УНИАН. Нейните изявления предизвикаха възмущение в мрежата, като мнозина посочиха, че тя не е компетентна да коментира случващото се на фронта.

 

Бившият командир на полка "Азов" и в момента зам.-командир на Трета отделна десантно-щурмова бригада Максим Жорин отговори, че не трябва такива депутати, които никога не са имали нещо общо с армията, да опозоряват държавата си по този начин.

 

"Би било много по-добре, ако глупави, некомпетентни и неадекватни хора не си пъхат носовете в делата на мобилизацията, войната и военните", написа в Telegram Жорин, предаде агенция УНИАН. Много хора дори обвиниха народната представителка, че работи за Кремъл и я питат дали има военно образование, за да отправя подобни обвинения.

 

Публицистът и журналист Виталий Портников нарече призива на Безугла много опасен. "Депутатът от Върховната Рада от партията "Слуга на народа" Маряна Безугла призова за оставката на военното ръководство на страната. Това е много опасна стъпка в ситуация, в която единството е основното условие не само за победа, но и за самото оцеляване на държавата", написа той във Фейсбук.

 

Коментатори в Украйна посочват, че точно в този момент не трябва да има разделение в страната. Залужни заяви наскоро в интервю за The Economist, че войната е навлязла в задънена улица, от която Украйна може да се измъкне само при "технологичен пробив" на фронта. 

 

Политическият анализатор Владимир Фесенко заяви, че Зеленски не смее да уволни Залужни, защото генералът може да влезе в политиката и да го измести оттам с по-висок рейтинг.

Още от "Светът"

Предизборните обещания на Путин могат да костват на Русия $130 млрд.

Бюджетът на Русия вече е подложен на натиск от повишените военни разходи, предизвикани от войната, които тази година ще надхвърлят традиционно високите разходи за социално подпомагане

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени