Отиде си един от близките приятели на диктатора Путин - бившият премиер на Италия Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст

Той бе министър-председател на Италия четири пъти в периода 1994-2011 годин

Берлускони и Путин
Берлускони и Путин Източник: Прессекретариат на Президента на Руската федерация

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст, съобщи вестник Corriere Della Sera.

 

Той постъпи в миланската болница "Сан Рафаеле" в петък за контролен преглед, свързан с хронична левкемия, се казва в изявление на болницата, където бе приет в началото на април заради пневмония.

 

Берлускони бе считан за един от най-близките приятели на доктатора-военнопрестъпник Владимир Путин. Той открито заявяваше, че "Крим е руски" (подобно на българското падение Румен Радев) и през септември 2015 г. дори летя до анексирания полуостров за частна среща с Путин.

 

Берлускони, магнат в областта на недвижимите имоти, медиите и футбола, беше водеща фигура в италианската политика в продължение на десетилетия, отбелязва ДПА. Бизнесменът милиардер създаде една от най-големите медийни компании в Италия, след което преобрази политическия пейзаж в страната.

 

Той бе министър-председател на Италия четири пъти в периода 1994-2011 година. До смъртта си бе член на Сената - по-малката от двете камари на италианския парламент.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени