Откритите край украинския град Изюм гробове са 450, заяви съветник на президента Зеленски

В продължение на месеци в окупираните територии са царували терорът, насилието, мъченията и масовите убийства, написа Подоляк в Туитър

Михаил Подоляк
Михаил Подоляк Източник: Скрийншот/Youtube

Гробовете, открити край град Изюм в Харковска област, са 450, заяви днес съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк, цитиран от Франс прес.

 

"Това е само един от масовите гробове, открити в близост до Изюм. В продължение на месеци в окупираните територии са царували терорът, насилието, мъченията и масовите убийства", написа Подоляк в Туитър.

 

Той призова за пореден път съюзниците на Украйна да ѝ изпратят оръжия, за да не бъдат "оставяни хората сами лице в лице със Злото".

 

Според ръководителя на националната полиция повечето от жертвите са цивилни. От началото на този месец украинските сили си върнаха контрола върху няколко хиляди квадратни километра територия, която допреди това се намираше под контрола на руските сили, нахлули в Украйна през февруари.

 

Президентът Зеленски посети вчера Изюм, който преди войната имаше население от около 50 хиляди души и който допреди броени дни беше под контрола на руските сили. Зеленски обяви снощи, че близо до Изюм е открит масов гроб.

 

Върховният комисариат на ООН по правата на човека планира да изпрати в Изюм свои наблюдатели, които да съберат повече информация за това какво се е случило там, заяви днес говорителката на комисариата Лиз Тросъл, предаде Ройтерс.  

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени