Отношенията между Белград и Прищина остават обтегнати, сърбите блокираха пункта "Ярине"

Европейският съюз призова Белград и Прищина незабавно да намалят напрежението в Северно Косово

Блокираният пункт Ярине
Блокираният пункт Ярине Източник: EPA

Причината е, че преди дни Косово реши да въведе задължителни временни регистрационни номера на автомобилите, които влизат от Сърбия през косовски гранични пунктове. Мярката разгневи косовските сърби, които блокираха пункт "Ярине". 

 

Косовският премиер Албин Курти заяви, че действията на страната му са реципрочни на въведените от Белград правила за регистрационните номера. Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел и специалният представител за диалога Белград-Прищина са в постоянен контакт със сръбския президент и косовския премиер. Европейският съюз призова Белград и Прищина незабавно да намалят напрежението в Северно Косово, да проявят сдържаност, да се върнат към диалога и да гарантират свобода на движение без забавяне.

 

"Призоваваме властите в Белград и Прищина да предприемат отговорен подход и да работят в рамките на диалога с помощта на ЕС, за да се избегне по-нататъшна ескалация, да се възстанови спокойна атмосфера и да се работи за намиране на решение, което да гарантира свободата на движение и подобряване на ежедневието на хората ", заяви в сряда вечерта шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, цитиран от Асошиейтед прес.

 

Сърбия, която загуби контрола над Косово след бомбардировките на НАТО през 1999 г., отказва да признае независимостта на бившата си провинция и не допуска автомобили с косовски регистрационни номера на нейна територия от 2008 г.

Още от "Светът"

Сенатът на САЩ ще разгледа законопроекта за помощ на Украйна още във вторник, 23 април

След като гласуваха в подкрепа на законопроекта в Камарата на представителите, сенаторите от двете партии сключиха споразумение, което ще позволи гласуване в Сената

Прочетете повече прочетете повече

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени