Пак протести в Унгария

Заради унизителния за жените закон против абортите

Виктор Орбан
Виктор Орбан Източник: АФП

Повече от 1000 унгарски граждани излязоха на протест срещу промяна на правилата за абортите, влязла в сила на 15 септември, която според организациите за защита на правата на жените ще "унижи" и измъчи жените, без да има никакъв ефект върху броя на прекратените бременности, предаде Ройтерс.

 

Съгласно правилата, изменени от консервативното правителство на министър-председателя Виктор Орбан, преди да заявят желанието си за аборт, бременните жени трябва да представят документ от лекар за наличието на окончателен признак на живот, който обикновено се тълкува като сърцебиене на плода.

 

Правителството не посочи причина за промяната и отрече тя да е равносилна на затягане на правилата. Някои политически анализатори твърдят, че тази промяна може да има за цел да спечели гласове на партията на Орбан - "Фидес - Унгарски граждански съюз", взимайки от тези на крайнодясната партия "Нашата родина", която спечели места в парламента за пръв път през април и водеше политическа кампания за приемането на тези промени.

 

"Въпреки че правителството се преструва, че е "за живота", тези мерки не защитават нито един живот: истинската цел на подлото ограничение е унижението на жените и упражняването на контрол върху живота им", заявиха организаторите на демонстрациите.

Те призоваха правителството на Орбан да осигури безопасни условия за живот на жените, очакващи деца, и да направи контрацепцията достъпна за всички.

 

Демонстрантите, някои от които носеха плакати с надписи "Моето тяло, моят живот, моят избор" или "Безплатна контрацепция за всички", се събраха пред сградата на унгарския парламент и планираха да се насочат към министерството на вътрешните работи, което е изготвило реформите.


"Вярвам, че всеки човек сам решава дали да има дете или не... и правителството не бива да се меси в това", заяви 22-годишна студентка, която бе сред протестиращите.

 

Действащите закони позволяват на унгарките да поискат аборт при случаи като изнасилване, риск за здравето на майката по време на бременността и тежко увреждане на новороденото дете.

 

Според данни от официална статистика броят на абортите в Унгария е спаднал от над 90 000 през 1990 г. до около 22 000 през миналата година, предаде БТА.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски се появи на фронтовата линия в Донбас, поздрави от Славянск бойците за деня на ВСУ (ВИДЕО)

Някой се нарече "втората армия в света", всички виждат за кого е първото място, всички виждат вашите сили, издръжливост, вашите умения, отбеляза украинският президент

Прочетете повече прочетете повече

Задръстване от петролни танкери край бреговете на Турция след влизането в сила на тавана на цените на руския петрол

Таванът от 60 долара на барел върху доставяния по море руски петрол влезе в сила от вчера и се превърна в поредната мярка, предприета от Запада, за да накаже Русия за инвазията ѝ в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Русия нанесе пореден терористичен ракетен удар срещу Украйна

"Не пренебрегвайте въздушната тревога", каза Андрей Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент. В Киев хората се намират по укритията или са потърсили убежище в метрото. За взривове се съобщава в Николаевска и Одеска области

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени