Палатата на представителите призова Пенс да отстрани Тръмп, той отказа

Палатата на представителите на амеликанския Конгрес прие резолюция, с която предлага на вицепрезидента Майк Пенс да отстрани президента Доналд Тръмп

Палатата на представителите призова Пенс да отстрани Тръмп, той отказа
Палатата на представителите призова Пенс да отстрани Тръмп, той отказа Източник: White House

За резолюцията гласуваха 223 конгресмени, против бяха 205. Резолюцията беше подкрепена и от един републиканец в Палатата на представителите. Резолюцията призовава вицепрезидента да се възползва от 25-та поправка на Конституцията за неспособността на държавния глава да изпълнява своите задължения. 
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че няма да се позове на 25-ата поправка, за да отстрани от длъжност президента Доналд Тръмп. Той изпрати писмо до председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, в което нарича "политически игри" опитите на демократите да го накарат да използва тази поправка, за да обяви Тръмп за негоден за изпълняване на президентските функции.
"Не мисля, че такова действие е в интерес на нашата страна", пише вицепрезидентът. "Съгласно конституцията, 25-ата поправка не е средство за наказание или за узурпиране", добавя Пенс и заявява, че използването й "по този начин ще създаде ужасен прецедент".

 

Източник: Ройтерс

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени