Пандемията затвори 8 700 магазина във Великобританията

През първите 6 месеца на тази година са се затваряли средно по 50 магазина на ден

Над 8 700 магазина във Великобритания затвориха врати заради пандемията
Над 8 700 магазина във Великобритания затвориха врати заради пандемията Източник: Zonanews

Във Великобритания повече от 8700 магазини, предимно от големи вериги, или средно по 50 на ден, са затворили по британските улици и търговски центрове през първите 6 месеца тази година заради ефекта от пандемията и променящите се навици на пазаруване, показва проучване. Проучването, направено по поръчка на адвокатската фирма PwC, обхваща освен търговията на дребно и по-широк кръг дейности, включващ ресторанти, кафенета, банки и фитнес центрове.


Въпреки сгромолясването на някои цели известни търговски вериги все пак се отчита, че има по-малко затворени магазини от миналата година, без да се взема предвид, че до края на тази остават почти четири месеца. Най-сериозно са пострадали центровете на градовете, а в тях магазините за продажби на дрехи, пише БНР.


Рухването на империята на сър Филип Грийн, например, е довела до изчезването на известни мерки, включително TopShop и Dorothy Perkins, от търговските улици. Повече от 120 универсални магазини са затворили врати. Затворени са много автосалони, къщи за залагания и клонове на банки, което също е доказателство за промяната на начина на пазаруване, смятат провелите проучването. Има и куриозни случаи, като например отварянето на хлебарница в затворен банков клон.


По-добро е положението в търговските центрове и паркове като основен дял за това имат супермаркетите, магазините от типа "Направи си сам" и магазините за мебели. Има признаци обаче за намаляване на темповете на затваряне на магазини и надежди за възстановяване на търговията на дребно.

Още от "Светът"

Сенатът на САЩ ще разгледа законопроекта за помощ на Украйна още във вторник, 23 април

След като гласуваха в подкрепа на законопроекта в Камарата на представителите, сенаторите от двете партии сключиха споразумение, което ще позволи гласуване в Сената

Прочетете повече прочетете повече

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени