Парад на мъртвите рашисти: Украйна подреди овъглена руска бронирана техника в центъра на Киев

Жителите в централната част на Киев казаха, че им харесва разрушената руска техника да бъде изложена на показ и се надяват това да повиши бойния дух на украинците

Унищожена руска бронирана техника в центъра на Киев
Унищожена руска бронирана техника в центъра на Киев Източник: Цензор.NET

Украйна подреди изгорели руски танкове и бойни машини по централния булевард в столицата Киев, докато украинците тази седмица се подготвят да отбележат втория си военновременен Ден на независимостта.

 

Националният празник, с който утре се отбелязват 32 години от постсъветската независимост от Москва, се пада точно 18 месеца след като Русия започна своето пълномащабно нахлуване в южната си съседка. Хората се разхождаха по булевард "Крешчатик" в центъра на столицата и се взираха в овъглените корпуси на бронираните бойни машини и други части от техниката, подредени в дълга редица като военен парад на мъртвите.

 

Наталия Ковал, 59-годишна жителка на Киев, изрази ужаса си от това, което представляваха трофеите от бойното поле, но изрази увереност, че Украйна в крайна сметка ще победи Русия. "Държавата ни ще празнува", каза тя. "Да, може би не още, но моментът ще настъпи и тази победа ще бъде не само наша, но и победа за целия свят", добави Ковал.

 

Празникът на независимостта, който ще премине под сянката на войната, идва в критичен момент за Киев с неговата контраофанзива срещу руските окупационни сили, напредващи бавно в източната и южната част на страната, далече от Киев, въпреки че още не са завзети обратно по-големи селища.

 

Унищожена руска бронирана техника в центъра на Киев
Унищожена руска бронирана техника в центъра на Киев Източник: Цензор.NET

Украински официални представители твърдят, че напредъкът на техните военни е бил възпрепятстван от руски минни полета и добре подготвени отбранителни линии, както и от липсата на адекватна въздушна подкрепа от страна на Украйна.

 

Те казват, че броят на загиналите украинци е държавна тайна, но американски официални представители, цитирани от в. "Ню Йорк таймс" миналата седмица, посочват, че броят на загиналите военнослужещи по време на войната е почти 70 000, като между 100 000 души и 120 000 души са ранени.

 

Жителите в централната част на Киев казаха, че им харесва разрушената руска техника да бъде изложена на показ и се надяват това да повиши бойния дух на украинците.

 

"Мисля, че е добра идея да покажем на какво е способна нашата армия и да покажем колко зле са (руснаците, бел. ред.) в боевете", каза 23-годишният Марк Омелченко. "Важно е да се видят такива примери за победите ни", заяви той.

 

Микола Каплун, 74-годишен жител от централния град Виница, дошъл на гости на внучката си, каза, че е благодарен за подкрепата на Запада във войната, за която, както призна той, понякога има чувството, че се е проточила твърде дълго. "Но усещането, че победата със сигурност ще дойде, не се е променило", каза той. "И моята интуиция ми подсказва, че всичко това ще приключи до края на годината с нашата победа", добави Каплун.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени