Париж обмисля да достави на Киев още 6 до 12 оръдия "Цезар"

"Ще продължим да подпомагаме Украйна от финансова, хуманитарна и военна гледна точка", заяви Макрон

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон Източник: EPA

Франция обмисля да изпрати още оръдия "Цезар" на Украйна, която вече повече от седем месеца се опитва да отблъсне руската армия от територията си, съобщи вчера френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

 

"Работим по няколко искания, с няколко страни от Европейския съюз, по-конкретно за нови оръдия "Цезар"", каза Макрон на пресконференция след първата среща на Европейската политическа общност в Прага.

 

От началото на конфликта Франция е доставила на Украйна 18 монтиращи се върху камион 155-милиметрови оръдия "Цезар" с обсег до 40 км, а също противотанкови и противовъздушни ракети, бронетранспортьори, гориво, индивидуално оборудване и около 15 броя 155-милиметрови самоходни гаубици ТРФ1.

 

Сега Париж обмисля да достави на Киев още 6 до12 оръдия "Цезар" от поръчка, предназначена за Дания, съобщи за АФП запознат източник. Франция проучва също възможността да достави на Киев 20 бронирани машини "Бастион".

 

Двадесет и седемте страни от ЕС ще обсъдят тези теми днес на неофициална среща на върха на ЕС в Прага, каза френският президент и допълни, че ще съобщи повече подробности на пресконференция след срещата.

 

"Ще продължим да подпомагаме Украйна от финансова, хуманитарна и военна гледна точка", заяви Макрон. "Тази помощ ще продължи да се изразява в предоставяне на оборудване и обучение, съобразно линията, която поддържаме от няколко месеца", отбеляза той.

 

"Продължаваме да напредваме въз основа на отправените искания и да се координираме много тясно с членовете на ЕС, както и със страни, които не са част от съюза", допълни той, имайки предвид Великобритания.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени