Париж обяви "тежка криза" със САЩ и Австралия заради подводниците

Става дума за отказа на Австралия от договора с Франция на стойност 56 милиарда евро

Подводна лодка
Подводна лодка Източник: Pixabay

Франция е в тежка криза със САЩ и Австралия, след като Канбера развали мегадоговор за десетки милиарди долари за доставка на френски подводници, което накара Париж да извика посланиците си от двете страни. Това заяви днес пред телевизия Франс 2 френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Ройтерс. Дипломатът определи това като " лъжа, лицемерие, мащабна загуба на доверие и презрение от страна на съюзници на Франция".

 

Австралия беше откровена, открита и честна с Франция относно притесненията си, свързани със сделка за френски подводници, заяви министърът на отбраната Питър Дътън, цитиран от Франс прес. След сключването на ново споразумение със САЩ и Великобритания, Канбера се отказа от сделката от 2016 г. за закупуване на конвенционални френски подводници. В четвъртък страната обяви, че планира да построи най-малко 8 подводници с ядрени двигатели с американски и британски технологии, като част от тристранното партньорство в областта на сигурността.

 

Дътън подчерта, че разбира недоволството на французите, но отбеляза, че твърденията, че австралийското правителство не е изразило своето безпокойство пред Париж противоречат на публично направени изявления. "Правителството имаше своите проблеми, ние ги изразихме и искаме да работим в тясно сътрудничество с французите и ще продължим да го правим в бъдеще", заяви министърът. Той добави, че страната е взела решение в интерес на националната си сигурност.

 

Според Дътън Канбера не е можела да закупи френски ядрени подводници, защото за разлика от американските те трябва да бъдат презареждани. Това е направило американските подводници единствените подходящи за денуклеаризираната страна.

 

Решението за отказ от договора на стойност 90 милиарда австралийски долара (56 милиарда евро) предизвика гнева на Франция, която е съюзник на САЩ и Великобритания в НАТО. Париж обвини отзова посланиците си от Канбера и Вашингтон и обвини съюзниците си, че лъжат за проектите си.

 

Споразумението изправи САЩ пред безпрецедентна дипломатическа криза с Франция, която според анализатори може да причини трайни щети на съюза с Париж и Брюксел и поставя под съмнение обединения фронт, който администрацията на американския президент Джо Байдън иска да изгради срещу Китай, отбелязва Ройтерс.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени