Париж обяви "тежка криза" със САЩ и Австралия заради подводниците

Става дума за отказа на Австралия от договора с Франция на стойност 56 милиарда евро

Подводна лодка
Подводна лодка Източник: Pixabay

Франция е в тежка криза със САЩ и Австралия, след като Канбера развали мегадоговор за десетки милиарди долари за доставка на френски подводници, което накара Париж да извика посланиците си от двете страни. Това заяви днес пред телевизия Франс 2 френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Ройтерс. Дипломатът определи това като " лъжа, лицемерие, мащабна загуба на доверие и презрение от страна на съюзници на Франция".

 

Австралия беше откровена, открита и честна с Франция относно притесненията си, свързани със сделка за френски подводници, заяви министърът на отбраната Питър Дътън, цитиран от Франс прес. След сключването на ново споразумение със САЩ и Великобритания, Канбера се отказа от сделката от 2016 г. за закупуване на конвенционални френски подводници. В четвъртък страната обяви, че планира да построи най-малко 8 подводници с ядрени двигатели с американски и британски технологии, като част от тристранното партньорство в областта на сигурността.

 

Дътън подчерта, че разбира недоволството на французите, но отбеляза, че твърденията, че австралийското правителство не е изразило своето безпокойство пред Париж противоречат на публично направени изявления. "Правителството имаше своите проблеми, ние ги изразихме и искаме да работим в тясно сътрудничество с французите и ще продължим да го правим в бъдеще", заяви министърът. Той добави, че страната е взела решение в интерес на националната си сигурност.

 

Според Дътън Канбера не е можела да закупи френски ядрени подводници, защото за разлика от американските те трябва да бъдат презареждани. Това е направило американските подводници единствените подходящи за денуклеаризираната страна.

 

Решението за отказ от договора на стойност 90 милиарда австралийски долара (56 милиарда евро) предизвика гнева на Франция, която е съюзник на САЩ и Великобритания в НАТО. Париж обвини отзова посланиците си от Канбера и Вашингтон и обвини съюзниците си, че лъжат за проектите си.

 

Споразумението изправи САЩ пред безпрецедентна дипломатическа криза с Франция, която според анализатори може да причини трайни щети на съюза с Париж и Брюксел и поставя под съмнение обединения фронт, който администрацията на американския президент Джо Байдън иска да изгради срещу Китай, отбелязва Ройтерс.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени