Парламентът на Украйна има нов председател

В четвъртък бе свален предишният председател Дмитро Разумков по настояване на Зеленски

Украйнската Върховна Рада
Украйнската Върховна Рада Източник: РИА Новости
Парламентът на Украйна избра нов председател след отстраняването на предишния заради спор с президента Володимир Зеленски, предаде ДПА. Руслан Стефанчук от управляващата партия "Слуга на народа" бе избран вчера на поста с 261 гласа в 450-местната Върховна рада.
 
В четвъртък бе свален предишният председател Дмитро Разумков по настояване на Зеленски на основание, че е правил публични изявления относно вътрешни спорове. Разумков е противник на курса на президента спрямо украинските олигарси, които имат политическо влияние. Той критикува и правителствените санкции срещу опозиционни медии и украински граждани без съдебни решения, информира БТА.
 
Дмитро Разумков, който днес навършва 38 години, е бил говорител на предизборния щаб на Зеленски през 2019 г. Той е бил председател на президентската партия "Слуга на народа" и неин водещ кандидат за депутат. Сега е смятан е за евентуален съперник на Зеленски на президентските избори през 2024 г., отбеляза ДПА.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени