Парламентът на Унгария ще вземе днес решение относно кандидатурата на Швеция за НАТО

Швеция подаде молба за членство в НАТО заедно с Финландия

Унгарският парламент в Будапеща, Унгария
Унгарският парламент в Будапеща, Унгария Източник: Zonanews

Очаква се унгарският парламент да ратифицира днес  присъединяването на Швеция към НАТО. Депутатите трябва да гласуват молбата на Швеция за членство в НАТО на първата пленарна сесия след завръщането на парламента от зимната ваканция. Гласуването се очаква следобед.

 

Парламентарните комисии вече одобриха ратификацията. Сега всичко, което липсва, е съгласието на пленарната зала. Унгария е единствената от 31-те страни членки на НАТО, която все още не е ратифицирала присъединяването на Швеция.

 

Будапеща посочи различни причини за забавянето. Наскоро дясното популистко правителство на премиера Виктор Орбан заяви, че се чувства "обидено" от критиките от страна на Швеция относно състоянието на върховенството на закона в Унгария. В светлината на руската война срещу Украйна, през май 2022 г.

 

Швеция подаде молба за членство в НАТО заедно с Финландия. Финландия стана 31-вият член на алианса в началото на април 2023 г. Швеция, от друга страна, се бореше в продължение на  месеци, за да получи ратификации от членовете на НАТО Турция и Унгария. Турция се отказа от блокадата си през януари, а Унгария продължи да отлага одобрението си.

 

В петък Орбан и шведският премиер Улф Кристерсон най-накрая обявиха споразумение в Будапеща, според което Унгария ще закупи четири нови шведски изтребителя JAS 39 "Грипен".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени