Парламентът на Унгария ще вземе днес решение относно кандидатурата на Швеция за НАТО

Швеция подаде молба за членство в НАТО заедно с Финландия

Унгарският парламент в Будапеща, Унгария
Унгарският парламент в Будапеща, Унгария Източник: Zonanews

Очаква се унгарският парламент да ратифицира днес  присъединяването на Швеция към НАТО. Депутатите трябва да гласуват молбата на Швеция за членство в НАТО на първата пленарна сесия след завръщането на парламента от зимната ваканция. Гласуването се очаква следобед.

 

Парламентарните комисии вече одобриха ратификацията. Сега всичко, което липсва, е съгласието на пленарната зала. Унгария е единствената от 31-те страни членки на НАТО, която все още не е ратифицирала присъединяването на Швеция.

 

Будапеща посочи различни причини за забавянето. Наскоро дясното популистко правителство на премиера Виктор Орбан заяви, че се чувства "обидено" от критиките от страна на Швеция относно състоянието на върховенството на закона в Унгария. В светлината на руската война срещу Украйна, през май 2022 г.

 

Швеция подаде молба за членство в НАТО заедно с Финландия. Финландия стана 31-вият член на алианса в началото на април 2023 г. Швеция, от друга страна, се бореше в продължение на  месеци, за да получи ратификации от членовете на НАТО Турция и Унгария. Турция се отказа от блокадата си през януари, а Унгария продължи да отлага одобрението си.

 

В петък Орбан и шведският премиер Улф Кристерсон най-накрая обявиха споразумение в Будапеща, според което Унгария ще закупи четири нови шведски изтребителя JAS 39 "Грипен".

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Израелският премиер Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени