Партията на Нетаняху спечели първо място на изборите в Израел, според екзитпол

Окончателните резултати ще станат известни по-късно през седмицата

Бенямин Нетаняху и съпругата му гласуват
Бенямин Нетаняху и съпругата му гласуват Източник: Reuters

Партията на бившия премиер на Израел Бенямин Нетаняху се класира на първо място на предсрочните парламентарни избори, предадоха световните агенции, като се позоваха на екзитпол на три израелски телевизии. Според проучването "Ликуд" получава 30-31 места в 120-местния Кнесет.

 

На второ място е партията "Йеш Атид" на досегашния премиер Яир Лапид, която има между 22 и 24 места. Заедно със съюзниците си от религиозните и крайнодесните партии Нетаняху е на прага на постигане на мнозинство от 61 места в парламента, показват данните от екзитпола. А заедно със съюзниците си центристът Лапид ще спечели общо 54 места.

 

Според данните от екзитпола крайнодесния съюз между формациите на Бецалел Смотрич и Итамар Бен Гвир е на трето място с 14-15 места. На четвърто място е десноцентристката формация на Бени Ганц, която според екзитпола получава 11-13 места.

Противно на предходните избори израелските арабски партии се представиха сега в три изборни листи - "Раам" на умерените, "Хадаш Таал" на светски среди и "Балад" на националистите. Първата от тях на Масур Абас, която подкрепи отиващата си управляваща коалиция на Лапид, според екзитпола получава 5 места. Втората получава - 4 места, а третата нито едно.

 

В лявото пространство работническата партия "Авода" получава 5-6 места, а формацията "Мерец"  - 4-5 места. Ултраортодоксалните партии, които са съюзници на Нетаняху получават както следва - 10 места за "Шас" и 7 места за "Яхадут Ха Тора".

 

Това бяха петите парламентарни избори за три години и половина в Израел, една политически разделена страна, която трудно успява да състави управляващи коалиции или пък да ги задържи дълго време на власт. Избирателната активност беше 71,3 процента, което показва, че израелците не са уморили от поредицата от избори през последните години. Това е най-високата избирателна активност от 2015 г. насам, отбелязва БТА.

 

Големият въпрос на предизборната бе дали Нетаняху ще се върне на власт. Той е бил премиер 15 години, от които 12 последователни. Сега има сериозни съдебни проблеми. Според негови привърженици той е жертва на лов на вещици, а според противниците му той е заплаха за демокрацията, защото ако дойде на власт ще извърши съдебни реформи, които ще прекратят съдебните му неволи.

 

Ако Нетаняху състави правителство с естествените си съюзници, то ще  е най-крайното дясно правителство в страната, а преговорите с палестинците ще изглеждат немислими, което пък ще обтегне е отношенията с Вашингтон. Окончателните официални резултати от изборите ще бъдат публикувани едва по-късно през седмицата. Бившият премиер на Израел Бенямин Нетаняху определи екзитпол данните, предвиждащи, че неговата партия "Ликуд" заедно с нейните съюзници ще получи управляващо мнозинство на изборите, произведени днес, като "добър старт". Но Нетаняху все пак напомни, че това не са окончателни резултати от вота и ще трябва да се изчакат данните от преброяването на бюлетините.

 

"Имам опит, явявал съм се на няколко избори, трябва да изчакаме окончателните резултати, но нашият път, този на "Ликуд", показа, че той е правилният и ние сме близо до голяма победа", заяви Нетаняху. Той подчерта, че ако резултатите потвърдят данните от екзитпола той е готов да състави национално правителство на всички граждани на Израел.

 

След обявяването на екзитпол данните палестинският премиер Мохамед Щайе каза, че "резултатите от парламентарните избори в Израел свидетелстват за възход на екстремизма и на расизма в израелското общество, от който през годините страда палестинският народ. "Не си правим никакви илюзии относно факта, че израелските избори биха могли да произведат един партньор за мир", допълни премиерът.

 

"Резултатите показват, че Нетаняху има най-много шансове да сформира правителство с фашисти до себе си. Това ни притеснява много, защото това говори за посоката, която  поема тази страна и за това какво да очакват палестинците, живеещи в тази страна", заяви пред Франс прес депутатката Аида Тума Сулейма от партията на израелските араби "Хадаш Таал".

 

Израелският премиер в оставка Яир Лапид  заяви, че ще изкача финалните резултати от изборите в Израел и увери, че няма да спре с политическата борба, предадоха световните агенции. "Ще продължа да се боря Израел да бъде еврейска и демократична, либерална и прогресивна държава", увери Лапид. "Нищо не е изгубено, трябва да се изчакат финалните резултати", каза той.

 

Ако Нетаняху не успее да състави правителство, то вероятно избори ще има през март догодина.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени