Партията на "Зелените" изпреварва Меркел в Германия

В понеделник "Зелените" посочиха лидера си Аналена Бербок като кандидат за канцлер на парламентарните избори в края на септември

Ангела Меркел
Ангела Меркел Източник: Getty Images

Германските "Зелени" изпреварват консервативния блок ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел според резултатите от ново проучване, публикувани днес и цитирани от ДПА. В т.нар. неделно проучване на тенденциите, извършено от социологическата агенция "Кантар" за таблоида "Билд ам зонтаг", "Зелените" са с рейтинг 28 пункта, с шест повече от предишното изследване. Блокът на Христиандемократическия съюз (ХДС) и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) има спад от два пункта до 27 процента. Социалдемократите също губят два пункта и се смъкват до 13 на сто - най-лош резултат за тях от август 2019 г.

 

Крайнолявата партия "Левите" (бившите комунисти) със 7 на сто и крайнодясната "Алтернатива за Германия" с 10 на сто също губят по едни пункт спрямо предишна анкета. Либералната Свободна демократическа партия запазва резултата си от 9 процента.

 

В понеделник "Зелените" посочиха лидера си Аналена Бербок като кандидат за канцлер на парламентарните избори в края на септември. Председателят на ХДС Армин Лашет надделя над баварския премиер Маркус Зьодер и стана кандидат на консерваторите. Негов съперник от социалдемократите е финансовият министър Олаф Шолц.

Още от "Светът"

Радев скри, че е подкрепил декларация, която заклеймява саботажите на Русия в Чехия и България

"НАТО остава отворен за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия направят това възможно", пише още в декларацията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени