Първи кораб напусна пристанището на Одеса днес в рамките на временния коридор за търговски кораби

Коридорът ще се използва предимно за евакуация на кораби, които са били в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Южен по време на пълномащабното нахлуване на РФ

Товарен кораб (снимката е илюстративна)
Товарен кораб (снимката е илюстративна) Източник: Zonanews

Днес от пристанището на Одеса потегли първи кораб, след като Русия обяви прекратяването на "зърненото споразумение" на 16 юли 2023 г. Това съобщи министърът на развитието на общините, териториите и инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков.

 

"Първият кораб използва временния коридор за търговски кораби до/от пристанищата на Голяма Одеса. Контейнеровозът "Джоузеф Шулте", плаващ под флага на Хонконг, напусна пристанището на Одеса и се движи по временния коридор, установен за цивилни плавателни съдове към/от черноморските пристанища на Украйна", пише на официалната си страница във Фейсбук Олександър Кубраков.

 

По думите на министъра контейнеровозът, който е бил в пристанището на Одеса от 23 февруари 2022 г., днес премина покрай Воронцовския фар и се насочи към Босфора. На борда има повече от 30 000 тона стока  (2114 контейнера), включително с храна.

 

"Коридорът ще се използва предимно за евакуация на кораби, които са били в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Южен по време на пълномащабното нахлуване на руската федерация", се  посочва в съобщението на украинския министър. 

 

"Съгласно навигационната заповед на ВМС на Въоръжените сили на Украйна № 6, временните маршрути за движение на граждански плавателни съдове към/от черноморските морски пристанища на Украйна започнаха да функционират от 8 август 2023 г. Украйна предложи този маршрут в обръщението си до Международната морска организация (ММО). Съветът на ММО признава международното право на Украйна на свободно търговско корабоплаване и призовава Русия да спре всякакви заплахи и да се придържа към международните конвенции", пише Олександър Кубраков.

 

Преди отплаването днес на контейнеровоза от одеското пристанище, плавателен съд потегли там за последно на 16 юли в рамките на зърненото споразумение. След това Руската федерация прибягна до системни въздушни атаки срещу пристанищната инфраструктура, за да спре износа на украинска селскостопанска продукция.

Още от "Светът"

Блинкън на визита в Израел: Среща се с Нетаняху и Галант за съживяване на преговорите за примирие в Близкия изток

Това е 11-ото пoсещение в региона на американския топ дипломат, откакто на 7 октомври миналата година радикалното терористично формирование Хамас нападна Южен Израел

Прочетете повече прочетете повече

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени