Първи кораб напусна пристанището на Одеса днес в рамките на временния коридор за търговски кораби

Коридорът ще се използва предимно за евакуация на кораби, които са били в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Южен по време на пълномащабното нахлуване на РФ

Товарен кораб (снимката е илюстративна)
Товарен кораб (снимката е илюстративна) Източник: Zonanews

Днес от пристанището на Одеса потегли първи кораб, след като Русия обяви прекратяването на "зърненото споразумение" на 16 юли 2023 г. Това съобщи министърът на развитието на общините, териториите и инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков.

 

"Първият кораб използва временния коридор за търговски кораби до/от пристанищата на Голяма Одеса. Контейнеровозът "Джоузеф Шулте", плаващ под флага на Хонконг, напусна пристанището на Одеса и се движи по временния коридор, установен за цивилни плавателни съдове към/от черноморските пристанища на Украйна", пише на официалната си страница във Фейсбук Олександър Кубраков.

 

По думите на министъра контейнеровозът, който е бил в пристанището на Одеса от 23 февруари 2022 г., днес премина покрай Воронцовския фар и се насочи към Босфора. На борда има повече от 30 000 тона стока  (2114 контейнера), включително с храна.

 

"Коридорът ще се използва предимно за евакуация на кораби, които са били в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Южен по време на пълномащабното нахлуване на руската федерация", се  посочва в съобщението на украинския министър. 

 

"Съгласно навигационната заповед на ВМС на Въоръжените сили на Украйна № 6, временните маршрути за движение на граждански плавателни съдове към/от черноморските морски пристанища на Украйна започнаха да функционират от 8 август 2023 г. Украйна предложи този маршрут в обръщението си до Международната морска организация (ММО). Съветът на ММО признава международното право на Украйна на свободно търговско корабоплаване и призовава Русия да спре всякакви заплахи и да се придържа към международните конвенции", пише Олександър Кубраков.

 

Преди отплаването днес на контейнеровоза от одеското пристанище, плавателен съд потегли там за последно на 16 юли в рамките на зърненото споразумение. След това Руската федерация прибягна до системни въздушни атаки срещу пристанищната инфраструктура, за да спре износа на украинска селскостопанска продукция.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени