Първите F-16 политат към украинския фронт, за да громят руските нашественици

Нидерландия ще изпрати на Украйна 24 самолета, Белгия - 30, а Дания - 19

Изтребители F-16
Изтребители F-16 Източник: U.S. Air Force

Нидерландия може скоро да изпрати първите изтребители F-16 в Украйна, тъй като вече е получен необходимият лиценз за износ. Това съобщи пред Камарата на представителите холандският министър на отбраната Кайса Олонгрен, пише De Telegraaf.

 

"Нидерландия ще прехвърли 24 изтребителя F-16 на украинците, които отчаяно се нуждаят от тези самолети, за да се защитават от руските въздушни удари", се казва в доклада.

 

Журналистите отбелязват, че Камарата на представителите няма да разкрие времето на изпращане на американските изтребители, то остава тайна.

 

Четири държави вече официално обещаха да прехвърлят американски изтребители F-16 на Украйна. Украинските пилоти продължават да се обучават на територията на страните партньори.

 

Белгия обяви доставката на 30 самолета, Дания - на 19, а Норвегия заяви, че украинските ВВС ще получат от тях изтребители с по-ново въоръжение. Нидерландия ще изпрати на Украйна 24 самолета F-16. По-рано Олонгрен заяви, че първите изтребители трябва да пристигнат това лято.

 

Русия отправи предупреждение към Запада за планираната доставка на изтребители F-16 в Украйна от Белгия, която Сергей Лавров описа като "сигнално действие на НАТО в ядрената сфера".

 

Първата група от украински пилоти е завършила обучението си на изтребители F-16 в САЩ.

Още от "Светът"

САЩ анонсираха един от най-големите пакети с военна помощ за Украйна

Заедно с 50 съюзници и партньори ще продължим да осигуряваме критичните нужди на Украйна, необходими за отблъскване на руската агресия днес и за възпиране на руската агресия утре, каза Лойд Остин

Прочетете повече прочетете повече

Ще има добри новини за Украйна на срещата на върха на НАТО по въпроса за противовъздушната отбрана, каза американски пре

Срещата на върха на НАТО ще се проведе от 9 до 11 юли, като е предвидено в рамките ѝ тържествено да бъде отбелязана 75-ата годишнина от създаването на алианса

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени