Първите танкове Abrams пристигат в Украйна през септември

Очаква се те да разкъсат ожесточената руска отбрана

Танк Abrams
Танк Abrams Източник: Breakingdefense.com

Първите американски танкове Abrams ще пристигнат в Украйна в средата на септември. Това съобщава  Politico  като се позовава на осведомени неназовани източници. 

 

Първоначално ще пристигнат 10 единици, а надеждите са, че те ще дадат на Киев такова преимущество, което да им позволи да разкъсат ожесточената руска отбрана. Мощните 70-тонни танкове в момента са в Германия, където се провежда окончателното им дооборудване, след което ще бъдат доставени в Украйна. 

 

САЩ са поели ангажимент и ще доставят останалите 21 танка през есента, съобщи представителят на Пентагона Мартин О`Донъл, като не пожела да заяви точни срокове. 

 

Групата от украински военни завърши наскоро подготовката си за боравене с мощните машини. Около 200 украински танкисти се обучаваха на учебни такове Abrams на армейски полигони на САЩ в Германия. 

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени