Първият батальон танкове "Leopard 2" е готов и скоро ще бъде в Украйна

Батальонът е резултат от действията на т.н. "танкова коалиция", която беше организирана от партньори след официално разрешение за реекспорт на тази военна техника от Берлин

Танк "Leopard 2"
Танк "Leopard 2" Източник: Warfiles

Министерството на отбраната на Полша обяви, че е завършено комплектоването на първия батальон, съставен от германските танкове "Leopard 2" за Украйна. 

 

Батальонът е резултат от действията на т.н. "танкова коалиция", която беше организирана от партньори след официално разрешение за реекспорт на тази военна техника от Берлин.

 

Както отбеляза полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, към коалицията се присъединиха още четири държави, освен Варшава: Норвегия (8 танка), Канада (4 танка), Испания (4-6 танка) и Финландия, която ще участва в процеса като донор на средства за поддръжка на танковия батальон. Той заяви това след среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, пише Dziennik Gazeta Prawna.

 

"Говорихме за коалиция от донори на танкове "Leopard 2". Искам да кажа, че сглобихме батальон от танкове "Leopard 2А4", това беше задачата, която си поставих и тя е изпълнена", добави полският военен министър.

 

Блашчак спомена също, че сега Полша обучава украински екипажи на танкове "Leopard 2" с участието на инструктори от Канада и Норвегия.

Още от "Светът"

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени